Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Μικροελαφρύνσεις σε ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα.



Το «χάπι» του ληστρικού φόρου ακινήτων προσπαθεί να «χρυσώσει» η κυβέρνηση, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις και να ανοίξει ο δρόμος για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Μη μπορώντας να κρύψει τις μεγάλες επιβαρύνσεις που φέρνει ο νέος φόρος για φορολογούμενους που κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας αξίας σε αστικές περιοχές και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεων, επεξεργάζεται -σύμφωνα με πληροφορίες- σενάριο για μικρές ελαφρύνσεις στα μη ηλεκτροδοτούμενα και τα ξενοίκιαστα ακίνητα. Να υπάρξει δηλαδή μειωτικός συντελεστής για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα ξενοίκιαστα και τα κλειστά, αν και τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα. Μάλιστα με βάση τις προτάσεις των βουλευτών -τις οποίες φαίνεται να αποδέχεται και να υπερασπίζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών- ήδη άνοιξε «τρύπα» περίπου 250 εκατ. ευρώ έναντι του εισπρακτικού στόχου των 2,9 δισ. ευρώ.

Κατά τα άλλα, το υπουργείο χαρακτηρίζει «ανακριβή» τα δημοσιεύματα περί «αρπαγής» ή «δήμευσης» της ακίνητης περιουσίας και υποστηρίζει ότι σε σχέση με φέτος «μόνο το 5% των φορολογουμένων (περί τις 280 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα) θα πληρώσουν παραπάνω φόρο, αλλά όχι υπέρμετρα. Επίσης απορρίπτει τα περί «διπλής φορολόγησης», ασχέτως εάν με την απάντηση που δίνει την επιβεβαιώνει. Για τον πρόσθετο φόρο που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη περιουσία, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Απλώς όσοι έχουν συνολική ατομική περιουσία πάνω από 300.000 (εξαιρούνται τα αγροτεμάχια) θα φορολογηθούν αναλογικά περισσότερο για λόγους προοδευτικότητας. Κι αυτό αφορά μόνο το 5% των φορολογουμένων που έχουν περιουσία πάνω από 300.000. Κι από αυτούς δεν θα πληρώσουν όλοι περισσότερο από φέτος». Ειδικότερα το υπουργείο υποστηρίζει ότι:

1. Η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων θα πληρώσουν λιγότερα από φέτος. Ειδικότερα:
- Το 75-80% θα πληρώσουν λιγότερα, είτε βρίσκονται σε αστικές είτε σε μη αστικές περιοχές.
- Το 15% των φορολογουμένων θα πληρώσουν περίπου τα ίδια με φέτος, ανάλογα με τη σύνθεση της περιουσίας τους, δηλαδή ανάλογα με το αν η περιουσία τους είναι κυρίως σε κτίσματα ή αστικά οικόπεδα.
- Μόνο 5% των φορολογουμένων (περί τις 280 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και όχι 400 χιλιάδες, όπως εσφαλμένα αναφέρεται) θα πληρώσουν παραπάνω από φέτος, αλλά όχι υπέρμετρα.
2. Με το νέο σχέδιο όσοι έχουν περιουσία σε κτίσματα μόνο ή κυρίως (με την εξαίρεση των αγροτεμαχίων) ωφελούνται απολύτως σε σχέση με όσα πληρώνουν σήμερα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων. Το 45% των φορολογουμένων έχουν μόνο κτίσματα, όχι αστικά οικόπεδα. Αυτοί όλοι θα πληρώσουν σαφώς λιγότερα.
3. Πολύ μεγαλύτερη μερίδα, 95% των φορολογουμένων, έχουν συνολική περιουσία μικρότερη από 300 χιλιάδες. Από αυτούς οι περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερα απ’ ό,τι φέτος. Ετσι μιλάμε για πρόσθετη επιβάρυνση σε σχέση με φέτος για ποσοστό των φορολογουμένων που δεν ξεπερνά το 5% και για μικρή σχετικά πρόσθετη επιβάρυνση.

Οι αντικειμενικές

Ο υπολογισμός του νέου φόρου -όπως και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται τώρα για περιουσίες άνω των 200.000 ευρώ- θα γίνει με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας είναι πλέον -λόγω της κρίσης- πολύ υψηλότερες από τις πραγματικές τιμές. «Οι αντικειμενικές αξίες είναι πράγματι το μέτρο για την αποτίμηση της αξίας για όσους θα επιβαρυνθούν παραπάνω. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει τώρα για πρώτη φορά. Συμβαίνει και σήμερα με τον ΦΑΠ. Οπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια…». Και επειδή οι αντικειμενικές αξίες δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν μόνο τις αγοραίες τιμές (που δεν υπάρχουν σήμερα γιατί έχει παραλύσει η αγορά), αλλά και το κόστος κατασκευής, μια «αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σήμερα δεν θα έφερνε παντού μείωση. Σε πολλές περιπτώσεις θα έφερνε αύξηση. Αντί γι’ αυτό έγινε η επιλογή να μειωθούν οι συντελεστές προσαύξησης του φόρου περιουσίας», τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο επιβεβαιώνει επίσης ότι με το νέο σχέδιο θα μειωθεί και ο φόρος μεταβίβασης από το 10% στο 3%, «πράγμα που θα δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες και θα επιτρέψει να ξεπεραστεί βαθμιαία η μεγάλη απόσταση από τις αγοραίες στις αντικειμενικές αξίες. Γιατί σήμερα ουσιαστικά δεν υπάρχουν αγοραίες τιμές…».