Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Μικρότερος φόρος για ξενοίκιαστα σπίτια χωρίς ρεύμα.



Νέο λίφτινγκ αλλά και επικοινωνιακό «μασάζ» προκειμένου να περάσει το νέο σχέδιο για το φόρο ακινήτων, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Χθες, σε διαρκείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρήθηκε η «λείανση» των αδικιών που φέρνει η διπλή φορολόγηση των ακινήτων, δηλαδή ο ξεχωριστός φόρος για κάθε ακίνητο και στη συνέχεια η επιβολή νέου ΦΑΠ για περιουσίες πάνω από 300.000 ευρώ.

Βασικό θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι ασφαλώς οι αδικίες που προκαλούν οι πλασματικές αντικειμενικές αξίες, ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν μπορούν να γίνουν πολλά.

Εκεί που εκτιμάται ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις είναι στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίρια. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 0,50 σε 0,40, ίσως και πιο χαμηλά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει σίγουρα ελάφρυνση για τα διαμερίσματα που είναι καινούργια αλλά δεν έχουν πουληθεί και φυσικά δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ. Πρόκειται για χιλιάδες νεόδμητα που βρίσκονται στα χέρια εργολάβων και οι οποίοι αδυνατούν να τα πουλήσουν.

Μένει να διευκρινιστεί αν η ελάφρυνση θα αφορά και τους κλειστούς επαγγελματικούς χώρους στους οποίους έχει κοπεί το ρεύμα καθώς θεωρείται αδύνατη η μίσθωσή τους κι έχουν απαξιωθεί πλήρως.

Και βεβαίως, η κυβέρνηση αναζητά νέο... όνομα για τον ΕΝΦΑ αφού δεν είναι καθόλου... ενιαίος.

Χθες το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση και χωρίς να αναφέρει ότι μονιμοποιείται ένα χαράτσι που δεν υπήρχε μέχρι το 2011 αλλά και αγνοώντας τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες, επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να απαντήσει στα επικριτικά δημοσιεύματα:

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ τα σχετικά δημοσιεύματα περί δήθεν «αρπαγής» ή «δήμευσης» της ακίνητης περιουσίας, είναι πέρα για πέρα ανακριβή και δείχνουν πλήρη άγνοια του νέου φορολογικού σχεδίου, εφ' όσον:

• Όλα τα κτίσματα θα φορολογηθούν λιγότερο από φέτος, είτε βρίσκονται σε αστικές είτε σε μη αστικές.

• Η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων θα πληρώσουν λιγότερα από φέτος. Ειδικότερα:

-Το 75-80% θα πληρώσουν λιγότερα, είτε βρίσκονται σε αστικές είτε σε μη αστικές περιοχές.
-Και το 15% των φορολογουμένων θα πληρώσουν περίπου τα ίδια με φέτος, ανάλογα με τη σύνθεση της περιουσίας τους, δηλαδή ανάλογα με το αν η περιουσία τους είναι κυρίως σε κτίσματα ή αστικά οικόπεδα.

• Μόνο 5% των φορολογουμένων (περί τις 290 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα κι όχι 400 χιλιάδες, όπως εσφαλμένα αναφέρεται) θα πληρώσουν παραπάνω από φέτος, αλλά όχι υπέρμετρα.

Δεν θα υπάρχει «διπλή φορολόγηση», όπως κακώς αναφέρεται. Απλώς όσοι έχουν συνολική ατομική περιουσία πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ (εξαιρούνται τα αγροτεμάχια) θα φορολογηθούν αναλογικά περισσότερο για λόγους προοδευτικότητας. Κι αυτό αφορά μόνο το 5% των φορολογουμένων που έχουν περιουσία πάνω από 300 χιλιάδες. Κι απ' αυτούς δεν θα πληρώσουν όλοι περισσότερο από φέτος.

Παράλληλα κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων θα μειωθεί από το 10% στο 3%. Η μείωση του φόρου θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, για τον νέο φόρο ακινήτων.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ με το νέο σχέδιο όσοι έχουν περιουσία σε κτίσματα μόνο ή κυρίως (με την εξαίρεση των αγροτεμαχίων) ωφελούνται σε σχέση με όσα πληρώνουν σήμερα.

Ειδικότερα:

-Το 45% των φορολογουμένων έχουν μόνο κτίσματα, όχι αστικά οικόπεδα που σημαίνει ότι θα πληρώσουν σαφώς λιγότερα. Περίπου το 75-80% των ιδιοκτητών θα πληρώσουν λιγότερο από φέτος

-Το 15% θα πληρώσουν περίπου τα ίδια με φέτος (ανάλογα με το τι μέρος της περιουσίας τους έχουν μόνο σε οικόπεδα).

-Το 5% των φορολογουμένων (περίπου 280 χιλιάδες) έχουν περιουσία μεγαλύτερη από 300 χιλιάδες (σε αντικειμενική αξία) οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με την επιπλέον φορολόγηση πάνω από το όριο αυτό.

«Απ' αυτούς κάποιοι που έχουν κυρίως κτίσματα όχι οικόπεδα θα πληρώσουν περίπου τα ίδια περίπου με φέτος. Γιατί αυτά που γλυτώνουν από τη φορολόγηση σε κτίσματα είναι περισσότερα απ' όσα επιβαρύνονται από τα οικόπεδα κι από την προσαύξηση λόγω «μεγάλης περιουσίας», καταλήγουν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών.