Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Απρόσμενη μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ στο 0,25%.




Σε πλήρη αιφνιδιασμό, αλλά ιδιαίτερα ευχάριστο, των αγορών προχώρησε το διοικητικό συβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοινώνοντας πριν απο λίγο τη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες στο ιστορικά χαμηλό του 0,25%.

Ενδεικτικό του αιφνιδιασμού, κάτι που δεν κάνει συχνα η ΕΚΤ, είναι ότι σε χθεσινή δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters με 23 αναλυτές, οι 22 εκτιμούσαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής στη σημερινή συνεδρίαση.

Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 13 Νοεμβρίου 2013, ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα ότι το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 13 Νοεμβρίου 2013.

Τέλος, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0,00%.

Η κεντρική τράπεζα είχε κρατήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο από τον περασμένο Μάιο και είχε μεταφέρει το βάρος της πολιτικής της στις μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές που πρώτη φορά ανακοίνωσε τον Ιούλιο, γνωστοποιώντας ότι τα επιτόκια θα μείνουν στα υφιστάμενα ή χαμηλότερα επίπεδα "για παρατεταμένη χρονική περίοδο".