Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

«Σφυράκι» πλειστηριασμών για 62.000 ακίνητα.




Περίπου 62.000 ακίνητα κινδυνεύουν να βγουν σε πλειστηριασμό από την 1η Ιανουαρίου 2014, με την αλλαγή του καθεστώτος που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται να κατέληξαν σε συμφωνία για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες δανειολήπτες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Από αυτούς, εκτιμάται ότι 15.000 είναι δανειολήπτες που ενώ έχουν εισοδήματα δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους και κρύβονται πίσω από τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου.

Τα σενάρια που σκέφτονται στην κυβέρνηση είναι ουσιαστικά η κατάργηση της ασπίδας που προστατεύει τους ιδιοκτήτες για οφειλές έως 200.000 ευρώ. Δηλαδή παύει να ισχύει το πλαίσιο προστασίας δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας καθώς και επαγγελματικών ή εμπορικών ακινήτων.

Πίσω από αυτή τη διάταξη καλύπτονται, όσοι χρωστούν στις τράπεζες ποσά μέχρι το προαναφερόμενο όριο αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο ούτε η κύρια κατοικία τους ούτε ενδεχομένως το εξοχικό ή και το κατάστημά τους.
Επίσης προβλέπεται να μειωθούν τα όρια των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μέχρι τα οποία απαγορεύονταν οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας για τραπεζικές οφειλές.

Σήμερα, δεν μπορεί να κατασχεθεί η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%.

Ετσι, ένας άγαμος που το σπίτι του είχε αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ η τράπεζα δεν μπορούσε να του το πλειστηριάσει. Τα όρια αυτά προσαυξάνονταν στην περίπτωση του έγγαμου στις 375.000 ευρώ και για τις τετραμελείς οικογένειες στα 450.000 ευρώ. Το σενάριο θέλει να μειώνονται τα όρια αυτά ίσως και κλιμακωτά ανά χρόνο. Το τρίτο σενάριο προβλέπει τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την προστασία της κύριας κατοικίας.