Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

3,5 εκατ. κτίρια αυτή τη στιγμή δεν έχουν καν θερμομόνωση.



Ανεπαρκή, χαρακτήρισε, o β' αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ΕΒΕΘ Χάρης Αλεξόπουλος, τα τρέχοντα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια καθώς και το πρόγραμμα που σχεδιάζεται για τα δημόσια κτίρια "Χτίζοντας το μέλλον".

Θα πρέπει σημείωσε να ενισχυθούν τα προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια στην Ελλάδα, καθώς "δεν αρκούν 20.000 παρεμβάσεις σε κατοικίες και 3.000 σε εμπορικά κτίρια, ούτε οι επτά που σχεδιάζονται σε δημόσια για να "Χτίσουμε το μέλλον", όταν 3,5 εκατ. κτίρια αυτή τη στιγμή δεν έχουν καν θερμομόνωση". Με την ενεργειακή αναβάθμιση πρόσθεσε, θα ενισχυθούν τα οικονομικά των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα, ενόψει και της εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Τα παραπάνω ανέφερε, ο κ. Αλεξόπουλος, στην ομιλία του με θέμα "Ο ενεργειακός σχεδιασμός κτιρίων και η αναπτυξιακή προοπτική στην οικιακή και εθνική οικονομία", στην ημερίδα "Η ποιότητα στα κτίρια και ο ενεργειακός σχεδιασμός σε περίοδο κρίσης", που διοργάνωσε η Helexpo, στο πλαίσιο 29ης Έκθεσης Infacoma.

Παράλληλα, τόνισε ότι "Χρηματοδοτήσεις από τρίτους" με τα τραπεζικά επιτόκια σε διψήφιους αριθμούς και απαιτήσεις μετρητών (cash collateral), δεν είναι δυνατό να προωθηθούν, παρόλο που υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο.

Ο κ. Αλεξόπουλος, παρουσίασε και τα κίνητρα, τα οποία απαιτούνται για την ώθηση μιας αγοράς των κατασκευών, που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης:

Συγκεκριμένα πρότεινε:
1. Tη θέσπιση μειωτικού συντελεστή στον υπολογισμό αντικειμενικών αξιών ακινήτων, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
2. Τη μείωση των τελών και των φόρων που επιβαρύνουν τις αντικειμενικές αξίες και κατάργηση του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
3. Τη μείωση ή τουλάχιστον τη διατήρηση των αντικειμενικών αξιών.
4. Την επιδότηση των τόκων για χρηματοδότηση παρεμβάσεων όχι μόνο σε υφιστάμενα κελύφη, αλλά και για την κατασκευή νέων κτιρίων.
5. Την επέκταση του προγράμματος "εξοικονόμηση κατ' οίκον"
6. Την επέκταση του αναπτυξιακού νόμου στη χρηματοδότηση νέων ενεργειακών κτιρίων, για κατοικία και εμπορικές χρήσεις.
7. Την επέκταση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης με την προσθήκη του ανθρακικού αποτυπώματος ακινήτου. Πηγή www.buildnet.gr