Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Σταθερή η αγορά Logistics στην Ευρώπη -μειωμένα τα ενοίκια στην Ελλάδα.



Οι αγορές που εξέτασε η Colliers International για τον εξαμηνιαίο Χάρτη Ενοικίων Βιομηχανικών ακινήτων και Logistics για τη ζώνη του ΕΜΕΑ δείχνουν περιορισμένες αλλαγές σε ενοίκια αποθηκών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Όσον αφορά στην Ελλάδα λόγω της μειωμένης εμπορευσιμότητας σε βιομηχανικά και logistics ακίνητα οι επενδυτές έχουν υιοθετήσει στρατηγική αναμονής, οι αξίες των μισθωμάτων παραμένουν σε σταθερά επίπεδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011 ύστερα από τη κάμψη της αγοράς κατά τα τελευταία χρόνια.

Οι σημαντικότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις βασικές Σκανδιναβικές αγορές και τη Βαλτική, με το Όσλο και το Γκέτεμποργκ να καταγράφουν τις υψηλότερες αυξήσεις της τάξεως του +8 και +6,1% αντίστοιχα. Σχετικά με την ετήσια μεταβολή στις προνομιακές μισθωτικές αξίες των αποθηκών, η Μόσχα και το Ταλίν καταλαμβάνουν την κορυφή της κλίμακας με αυξήσεις της τάξεως του 19,2% και 17,5% αντίστοιχα. Από την άλλη μεριά, προνομιακά επίπεδα μισθωμάτων σε αγορές που είχαν παρουσιάσει τις σημαντικότερες πτώσεις το πρώτο εξάμηνο του 2011 παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα ενώ αξιοσημείωτες μειώσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011 σημείωσε η Βιέννη (-9%), η Γενεύη (-6,3%) και η Αθήνα (-6%).

Συγκεκριμένα για την Αθήνα, οι αξίες μισθωμάτων για βιομηχανικούς/αποθηκευτικούς/logistic χώρους έφτασαν τα €3.5 - 5.0/τ.μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επενδυτική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά περιορισμένη που οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά ακόμα δεν έχει παρουσιάσει σημάδια σταθερότητας. Ωστόσο, οι περιοχές που συνδέονται με την Αττική Οδό (Μεσόγεια, Ασπρόπυργος, Μάνδρα, Μαγούλα και Ελευσίνα) προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και καταγράφουν τις υψηλότερες αξίες.

Σταθερές οι αποδόσεις στις περισσότερες αγορές.

Οι αγορές στη πλειονότητα τους κατέγραψαν σταθερές προνομιακές αποδόσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Τέσσερις αγορές παρουσίασαν μικρή συμπίεση απόδοσης συμπεριλαμβανόμενου του Ντίσελντορφ (-25 bps) και του Ελσίνκι (-25 bps). Ύστερα από ισχυρή μείωση των επιπέδων απόδοσης στην Αγία Πετρούπολη και στα κέντρα των Βαλκανίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, δεν σημειώθηκαν περαιτέρω αλλαγές σε αυτές τις αγορές καθώς οι επενδυτικές τους αγορές σταθεροποιήθηκαν. Για την Αθήνα, οι προνομιακές αποδόσεις σταθεροποιήθηκαν, ύστερα από τις αξιοσημείωτες αυξήσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια και ήταν της τάξεως του 25 bps.

Σταθερά αναμένεται τα ενοίκια.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών τα προνομιακά ενοίκια θα παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα στις περισσότερες αγορές. Περαιτέρω αυξήσεις στις αξίες μισθωμάτων εκτιμάται ότι θα καταγράψει το Ταλίν και οι κύριες Ρώσικες logistics αγορές της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης. Οι αγορές όπως η Μπρατισλάβα, η Λισσαβώνα και η Αθήνα προβλέπεται ότι θα καταγράψουν μειώσεις σε προνομιακές αξίες μισθωμάτων. Οι επενδυτικές αποδόσεις εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα. Ωστόσο σε αξιοσημείωτες αγορές όπως η Φρανκφούρτη και το Μόναχο αναμένεται να παρατηρηθεί κάποια μείωση.

Κλείνοντας η Ana Vukovic, Managing Director της Colliers International σχολιάζει : «Στην Ελλάδα, η οικονομική συγκυρία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς επηρεάζοντας τις δραστηριότητες των επενδυτών. Εάν η χώρα πρόκειται να αναπτύξει το τομέα των Logistics, τότε θα χρειαστεί να δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές ώστε να προσελκύσει τους διεθνείς επενδυτές. Ωστόσο, οι αυξημένες αποδόσεις σε συνδυασμό με τα μειωμένα επίπεδα μισθωτικών αξιών θα δημιουργήσουν ευκαιρίες και θα παρακινήσουν την αγορά ενώ ισορροπίες εκτιμάται ότι θα επικρατήσουν μεσοπρόθεσμα. Ο υψηλός βαθμός προσβασιμότητας, η μικρή χρονική απόσταση από τις αστικές περιοχές μέσω κατάλληλων οδικών δικτύων, η πρόσβαση στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, και η διαθεσιμότητα των εκτάσεων γης κατάλληλες να προσελκύσουν βιομηχανικές, αποθηκευτικές και logistics δραστηριότητες, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη οικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη, θα παραμείνουν μερικές από τις κύριες μεταβλητές που θα επηρεάσουν την ανάπτυξη της βιομηχανικής και logistics αγορά στην Ελλάδα». Πηγή www.ered.gr