Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Τρόικα: Μειώστε τις εγγυημένες τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.



Αλλαγή στον σημερινό τρόπο τιμολόγησης, δηλαδή στις τιμές που εισπράττουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που πωλούν ρεύμα στη ΔΕΗ απο φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα, προβλέπεται μέσα στο κείμενο του Μνημονίου 2, που ψηφίστηκε την Κυριακή στη Βουλή.Συγκεκριμένα, όπως ψηφίστηκε, η Κυβέρνηση θα πρέπει να καταρτίσει ένα σχέδιο μεταρρύθμισης των υποστηρικτικών προγραμμάτων ΑΠΕ, έτσι ώστε να καταστούν πιο συμβατά προς τις εξελίξεις αγοράς και να μειωθούν, όπως αναφέρεται, οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά.
Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρώσει τη μεταφορά και εφαρμογή της Οδηγίας για τις ΑΠΕ και να υποβάλλει την έκθεση προόδου που απαιτεί η Οδηγία, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012.
Αναλυτικότερα, το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εκπονηθεί θα περιλαμβάνει:

1. Το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων και συζητήσεων των αρμοδίων για τη μεταρρύθμιση του υποστηρικτικού προγράμματος.
2. Επιλογές μεταρρύθμισης του υποστηρικτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου εγγυημένης διαφορικής τιμής και προσδιορισμό σε κάθε επιλογή της μεθόδου υπολογισμού των τιμολογίων και του τρόπου αποφυγής πιθανής υπεβολικής αποζημίωσης.
3. Τρέχουσες και αναμενόμενες τάσεις στο κόστος για όλες τις σχετικές τεχνολογίες.
4. Εξέταση της επιλογής αυτόματης μείωση τιμολογίου
5. Μέτρα για την ανάπτυξη πηγών αιολγικής και ηλιακής ενέργειας.

Επίσης, ψηφίστηκε ότι η Κυβέρνηση θα επιδίωκει την υλοποίηση του προγράμματος ΑΠΕ "Ηλιος", μέσω νομοθεσίας (1 τρίμηνο 2012), διευκολύνσης της διαδικασίας αδειοδότησης (2ο τρίμηνο 2012) και ανάπτυξης συνεργασίας με άλλες χώρες της Ε.Ε. για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας.



Πηγή www.buildnet.gr