Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Νέες αλλαγές στα αυθαίρετα.



Μείωση 85% σε ΑΜΕΑ και στις οικογένειές τους και 20% σε παλιννοστούντες ομογενείς που επιθυμούν να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους, έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τροποποιήσεις, που περιλαμβάνονται στο νόμο για την Ποινική Προστασία του Περιβάλλοντος, ο οποίος δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μόλις 2 εβδομάδες περίπου πριν την εκπνοή της καταληκτικής προθεσμίας για τα αυθαίρετα.Αναλυτικότερα, τυφλοί με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, καθώς και πρόσωπα, που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες, για την υπαγωγή στο άρθρο 24 του νόμου για τα αυθαίρετα, καταβάλουν ποσοστό 15% του προστίμου. Για την υπαγωγή τους στο νόμο θα πρέπει, να υποβάλουν δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την αναπηρία τους και τον τίτλο ιδιοκτησίας του ακινήτου στο οποίο βρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση.

Επίσης, στο νόμο ενσωματώθηκε και ρύθμιση για το πρόστιμο των αυθαιρέτων σε εκτός σχεδίου περιοχές. Συγκεκριμένα, αν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, για τον υπολογισμό του προστίμου, λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης στο δήμο. Σε περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί και σε αυτόν ελάχιστη τιμή ζώνης, τότε λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, εφόσον στην οικεία τοπική ή δημοτική κοινότητα η μέγιστη τιμή ζώνης δεν υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% της έκτασής της. Για τη συνδρομή της παραπάνω προυπόθεσης εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του οικείου Δήμου.

Ακόμα ορίζεται ότι για διαφορετική διαρρύθμιση διακεκριμένης αυτοτελούς οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομής άδειας, αυτή δεν συνιστά αυθαίρετη κατασκευή. Η διαφορετική διαρρύθμιση διαμερισμάτων ορόφου από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομής άδειας, αν έχει επιφέρει τροποποίηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων υπάγεται στην κατηγορία 13 του πίνακα του υπολογισμού του προστίμου και το ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ (500 ευρώ), εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης και δεν καταβάλλεται παράβολο.

Στο νόμο που δημοσιεύτηκε, εμφανίστηκαν και μερικές ακόμα τροπολογίες που κατατέθηκαν την τελευταία μέρα της ψήφισής του. Μία από αυτές είναι ότι η Μάνη εντάσσεται στις περιοχές της χώρας που δεν ισχύει το τεκμήριο του Δημοσίου στην κυριότητα δασικών εκτάσεων (δηλαδή η δασική έκταση δεν θεωρείται δημόσια). Πηγή www.buildnet.gr