Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Οι Πορτογάλοι επιστρέφουν και αυτοί στη λύση της ενοικίασης.





Μπορεί η αγορά κατοικίας στην Πορτογαλία να μη διανύει και τις καλύτερες ημέρες, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τις ενοικιάσεις. Οπως αναφέρει η τελευταία έκθεση των RICS/Ci για την Πορτογαλία, κατά τον Δεκέμβριο καταγράφηκε έντονη άνοδος της ζήτησης για ενοικιάσεις, αν και οι τιμές των ενοικίων συνέχισαν την πτωτική τους τάση. Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις, η ζήτηση, η προσφορά, αλλά και οι τιμές συνεχίζουν να υποχωρούν, έστω και με χαμηλότερο ρυθμό έναντι του πρόσφατου παρελθόντος. Ο γενικός δείκτης που καλύπτει την πορεία των τιμών παρέμεινε αρνητικός και περιορίστηκε σε -66 (μονάδες βάσης), έναντι -70 τον προηγούμενο μήνα.
Κύριος λόγος της συνεχιζόμενης μείωσης των τιμών είναι η αναιμική ζήτηση, καθώς η προσφορά δεν είναι μεγάλη και δεν πιέζει τις αξίες προς τα κάτω, όπως σε άλλες αγορές, π.χ. ελληνική. Ταυτόχρονα, μία από τις κυρίαρχες τάσεις που ήθελε τις τιμές των υφιστάμενων κατοικιών να υποχωρούν με ταχύτερο ρυθμό απ' ό,τι οι τιμές των νεόδμητων κατασκευών φαίνεται πως έλαβε τέλος τον Σεπτέμβριο. Εκτοτε, τόσο οι νεόδμητες κατασκευές όσο και τα μεταχειρισμένα ακίνητα μειώνονται με τον ίδιο ρυθμό. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι τον Δεκέμβριο οι κατασκευαστές πραγματοποίησαν την έκπληξη και περιόρισαν ακόμα περισσότερο τις ζητούμενες τιμές τους, με αποτέλεσμα η πτώση των νεόδμητων ακινήτων να είναι για πρώτη φορά μεγαλύτερη απ' ό,τι των μεταχειρισμένων.
Οσον αφορά τις ενοικιάσεις, η ζήτηση συνεχίζει να ενισχύεται, σε αντιστοιχία με την προσφορά. Πάντως, οι τιμές των ενοικίων εξακολούθησαν να υποχωρούν. Οπως τονίζεται στην έρευνα, η υψηλή ανεργία, σε συνδυασμό με το αβέβαιο οικονομικό κλίμα, ωθεί αρκετούς υποψήφιους αγοραστές στη λύση του ενοικίου. Η τάση αυτή θα διατηρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2012, καθώς η τραπεζική χρηματοδότηση παραμένει δυσχερής και δεν ευνοεί την αγορά κατοικίας. Αντιθέτως, οι τράπεζες ενισχύουν τα περιθώρια κέρδους τους στα στεγαστικά δάνεια, αυξάνοντας τα επιτόκια για τα νέα δάνεια, με αποτέλεσμα οι αγοραπωλησίες να υποφέρουν, ενώ οι ενδιαφερόμενοι αποτρέπονται από την απόκτηση κατοικίας και στρέφονται στο ενοίκιο. Πηγή www.kathimerini.gr