Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Που μπαίνει ο πήχης των αποκρατικοποιήσεων.


Προτεραιότητα στην παραχώρηση μέσω sale & lease back 38 ακινήτων του δημοσίου δίνει το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο να αντληθούν μέχρι την άνοιξη περί τα €600 εκατ. Τα ακίνητα αποτελούν μέρος των αποκρατικοποιήσεων που θα προωθήσει άμεσα το Ταμείο, εκτός από το IBC και τα Κρατικά Λαχεία.

Αρχές Φθινοπώρου θα κληθούν οι τέσσερις όμιλοι που πέρασαν την φάση της προεπιλογής για το Ελληνικό να καταθέσουν τις προτάσεις τους (business plan) καθώς και δεσμευτικές προσφορές. Στο επόμενο στάδιο συνεχίζουν, ο ισραηλινός όμιλος Elbit Imaging (μητρική της Plaza Centers), η Lamda Development, η Qatari Diar (θυγατρική του Qatar Investment Authority) και η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου London & Regional Properties.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών θεωρούν ότι ένα τίμημα για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Ελληνικόν ΑΕ της τάξης των €2 δισ. θα μπορέσει να τροφοδοτήσει την ελληνική αγορά με την ικανή ρευστότητα που θα δημιουργήσει το απαιτούμενο momentum.

Δεδομένης της βούλησης του πρωθυπουργού, αλλά και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση Σαμαρά στην αυριανή σύσκεψη θα συζητηθούν τα στοιχεία που θα διαμορφώσουν την επόμενη ημέρα στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ο καθορισμός προτεραιοτήτων και χρονοδιαγράμματος θα δώσει ένα όπλο στον Πρωθυπουργό για να τοποθετηθεί με στοιχεία στο επόμενο Eurogroup.

Και αυτό γιατί από τα €19 δισ. που είναι ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων έως το 2015 εκτιμάται ότι το πολλαπλασιαστικό όφελος για το ΑΕΠ θα είναι από €60 έως €80 δισ. λόγω των επενδύσεων που αυτές συνεπάγονται (κάθε €1 εσόδου θα φέρει €3- €4 πρόσθετης ανάπτυξης).

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς αναμένεται να παραλάβει σήμερα από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) λίστα με τις «ώριμες» προς αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις ή ακίνητα του δημοσίου.

Κεντρική εκτίμηση στην κυβέρνηση είναι πως εάν καταστεί εφικτή η παρουσίαση, άμεσα, ενός συγκεκριμένου προγράμματος με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αποκρατικοποιήσεων θα συμβάλει σημαντικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα για την αποφασιστικότητά της στον τομέα αυτό.

«Θα πρέπει οι εταίροι μας να μας βοηθήσουν να λύσουμε το πρόβλημα με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για κρατικές επιδοτήσεις», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να μας βοηθήσουν και για ένα αντίστοιχο πρόβλημα που έχει η ΛΑΡΚΟ, που της έχουν επιβληθεί πρόστιμα από την ΕΕ, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση των συγκεκριμένων εταιρειών.