Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

"Φοροκαταιγίδα" στα ακίνητα.




Η ενσωμάτωση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων και το μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές για την ακίνητη περιουσία, προμηνύονται μέσω του νέου Μνημονίου.Αναλυτικότερα, στο κείμενο στο οποίο κλήθηκαν να συμφωνήσουν τα κόμματα αναφέρεται ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2012, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα και για την ακίνητη περιουσία.

Συγκεκριμένα, προωθείται η ενοποίηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην κατοχή ακινήτων. Σχεδιάζεται να ενσωματωθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, που
σήμερα έχει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ, στο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων. Η αλλαγή αυτή, ενδεχομένως να αρχίσει να εφαρμόζεται πιθανότατα από το 2013, καθώς μέχρι το τέλος του 2012 θα ισχύουν ταυτόχρονα και ο ΦΑΠ και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων.

Επίσης, αναμένεται να υπάρξει περικοπή ή και πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων από το φόρο εισοδήματος του 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας καθώς και "ψαλίδι" των φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές περιουσιακών στοιχείων.

Τέλος, το κλιμάκιο του ΔΝΤ έχει εισηγηθεί και την κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ που επιβάλλεται και στις επισκευές παλαιών ακινήτων (13%).



Πηγή www.buildnet.gr