Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Αύξηση 40% κατά μέσο όρο στις αντικειμενικές αξίες.



«Κλείδωσε» σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών η οποία θα γίνει σε δύο δόσεις και η πρώτη θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και θα κυμανθεί κατά μέσο όρο γύρω στο 40%, αντί του αρχικού σχεδίου για 25%, καθώς οι τροικανοί πιστεύουν ότι μπορεί το κράτος να εισπράξει περισσότερα έσοδα από την κτηματαγορά.

Σε δεύτερο στάδιο, ίσως και του χρόνου, θα γίνει νέα αναπροσαρμογή ώστε να υπάρξει πλήρης εξομοίωση των αντικειμενικών και εμπορικών τιμών, με το σκεπτικό ότι οι δεύτερες θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο εξαιτίας της κρίσης στην κτηματαγορά, επομένως, η ψαλίδα θα κλείσει ευκολότερα.

Το... μάρμαρο θα πληρώσουν κυρίως οι φτωχές και μεσαίες περιοχές καθώς εκεί υπάρχει μεγάλη απόκλιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές κι επομένως το ποσοστό της αύξησης θα είναι μεγαλύτερο του 40%.

Γειτονιές στα δυτικά και νοτιοδυτικά προάστια όπως η Νίκαια, το Κερατσίνι, το Πέραμα, η Δραπετσώνα, το Περιστέρι, περιοχές στα ανατολικά προάστια και τα Μεσόγεια αλλά και πολλές πόλεις της περιφέρειας θα υποστούν το σοκ των αυξημένων αντικειμενικών αξιών.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων των περιοχών αυτών θα δουν να εκτινάσσεται στα ύψη η τιμή βάσει της οποίας υπολογίζονται όλοι οι φόροι και τα τέλη, την ίδια στιγμή, όμως, όπου η πραγματική αξία της περιουσίας τους είναι εξαιρετικά υποτιμημένη. Κι αυτό διότι ακόμη κι αν κάποιος θελήσει να πουλήσει σήμερα το σπίτι ή ένα κατάστημα, πιθανότατα να μη βρει αγοραστή ή να αναγκαστεί να το δώσει... κοψοχρονιά.

Κι αν το κράτος δε φιλοδοξεί να αυξήσει τα έσοδα από τις μεταβιβάσεις οι οποίες είναι μειωμένες έως και 90%, το μεγάλο «κόλπο» είναι με το χαράτσι στα ακίνητα μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Οι τροικάνοι θεωρούν ότι το μέτρο αυτό απέδωσε και σ' αυτό ποντάρουν και για το 2012.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, για το 2011 τα έσοδα από το λεγόμενο τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών φτάνουν τα 2 δις ευρώ. Με τη μεσοσταθμική αναπροσαρμογή κατά 40% τα έσοδα για φέτος μπορούν να ξεπεράσουν τα 3 δις ευρώ καθώς σε πολλές περιοχές η αύξηση στο χαράτσι είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση στην τιμή ζώνης.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, ιδιοκτήτες καινούργιου σπιτιού 100 τ.μ. σε μια φτωχή συνοικία με αντικειμενική κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ., πλήρωσαν πέρυσι 500 ευρώ χαράτσι. Με την αύξηση της αντικειμενικής κατά 50% π.χ. θα φτάσει τα 1.500 ευρώ/τ.μ. Για το ίδιο σπίτι οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν 625 ευρώ ενώ αν ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ η τιμή ζώνης, το χαράτσι θα εκτιναχθεί στα 750 ευρώ.

Η φορολογική αφαίμαξη από το χαράτσι φυσικά δεν είναι η μόνη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες. Κάθε μορφή μεταβίβασης θα είναι πλέον ακριβότερη ενώ σημαντικά αυξημένα θα είναι και τα έσοδα των δήμων από τα τέλη που πληρώνει κάθε νοικοκυριό για τους ΟΤΑ.

Επίσης, με υψηλότερες αντικειμενικές αξίες θα υπάρξει αυτόματη αύξηση των τεκμηρίων ενώ χιλιάδες ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν καθώς το αφορολόγητο βρίσκεται στα 200.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες πήρε πριν μερικές εβδομάδες και η κυβέρνηση Μόντι στην Ιταλία. Εκεί οι τιμές έχουν να αναπροσαρμοστούν 2 δεκαετίες και σε ορισμένες πόλεις η διαφορά με τις εμπορικές αγγίζει το 700%.

Στην Ελλάδα, λίγες είναι οι περιοχές όπου η ψαλίδα είναι πάνω από 150%. Στη συντριπτική πλειοψηφία η διαφορά κυμαίνεται από 20% έως 80% ενώ υπάρχουν περιοχές όπου η ψαλίδα έκλεισε εξαιτίας της μείωσης των τιμών αγοράς έως και 30%, την τριετία της κρίσης στην κτηματαγορά. Πηγή www.ered.gr