Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Νομοσχέδιο για το πρόγραμμα «Helios».


Νομοσχέδιο για το πρόγραμμα «Helios» (Ηλιος) ετοιμάζει και θα φέρει τις επόμενες μέρες στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.


Νομοσχέδιο για το πρόγραμμα «Helios» (Ηλιος) ετοιμάζει και θα φέρει τις επόμενες μέρες στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σε πρώτη φάση θα είναι δυνατή η εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 500 Μεγαβάτ στην Ευρώπη, που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά. Ο υπουργός χθες μία μέρα μετά τη συμμετοχή του στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ και της συνάντησής του με τον αρμόδιο Επίτροπο Γκίντερ Ετινγκερ, ο οποίος επανέλαβε και τη στήριξη της Κομισιόν στο σχέδιο «Ηλιος», συναντήθηκε στην Αθήνα με τον διευθυντή του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (JRC) της Ευρ. Επιτροπής Τζιοβάνι Ντε Σάντι.

To Κοινό Ερευνητικό Κέντρο (JRC) είναι το επιστημονικό και τεχνικό ερευνητικό ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει ως αποστολή να παρέχει επιστημονική και τεχνική υποστήριξη για την επινόηση, ανάπτυξη και εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ. Το JRC λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς επιστήμης και τεχνολογιών για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο πλαίσιο της διαδικασίας παραγωγής πολιτικών, υπηρετεί το κοινό συμφέρον των κρατών-μελών, ενώ παράλληλα είναι ανεξάρτητο από ειδικά συμφέροντα, εθνικά ή ιδιωτικά.

Συμφωνία
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Τζιοβάνι Ντε Σάντι συζήτησαν λεπτομερώς τη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στο ΥΠΕΚΑ, στο JRC και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συνεργασία συνίσταται στην προσφορά τεχνικής βοήθειας από το JRC σχετικά με τον καθορισμό των βέλτιστων θέσεων ηλιακών πάρκων και σχετικών τεχνολογιών, γραμμών μεταφοράς και την ανάπτυξη απαραίτητων υποδομών για τη δημιουργία ενός ηλεκτρικού διαδρόμου από τη ΝΑ προς την Κεντρική Ευρώπη, με απώτερο σκοπό τη διευκόλυνση της πλήρους ανάπτυξης του προγράμματος «Helios». Για την προώθηση του «Helios» απομένουν οι αποφάσεις της ΕΕ αναφορικά με τη χρηματοδότηση για την κατασκευή πρόσθετων δικτύων υποδομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Κινήσεις απαραίτητες για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Ελλάδα στην Ευρώπη. Πηγή www.toethnos.gr