Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ο φόρος στα αγροτεμάχια ελαφρύνει τους μικροϊδιοκτήτες στην πόλη.

Τουλάχιστον οκτώ κλιμάκια θα έχει ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ εξετάζονται δυο εναλλακτικές λύσεις για τους μικροϊδιοκτήτες: η θέσπιση αφορολόγητου ή η απαλλαγή από το φόρο.

Παράλληλα, λόγω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης που φέρνει η φορολόγηση και των αγροτεμαχίων σχεδιάζεται να επέλθει μείωση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα όπου ενσωματώνεται το χαράτσι και ο ΦΑΠ.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν σε νέα σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής για την φορολογία των ακινήτων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.

Η συνάντηση ήταν κυρίως τεχνικού αντικειμένου και στο τραπέζι έπεσαν οι εξής προτάσεις:

- Ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας θα έχει προοδευτικά χαρακτηριστικά στη διάρθρωσή του, δηλαδή όσο αυξάνεται η αξία της περιουσίας θα αυξάνεται και το φορολογικό βάρος ποσοστιαία. Στο πλαίσιο αυτό η επικρατέστερη πρόταση προβλέπει την θέσπιση τουλάχιστον οκτώ κλιμακίων και αντίστοιχων συντελεστών.

- Θα υπάρξει μέριμνα για τους μικροϊδιοκτήτες καθώς και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Εξετάζεται ή η θέσπιση αφορολόγητου ορίου ή η απαλλαγή συγκεκριμένων κατηγοριών ιδιοκτητών από τον φόρο (άνεργοι κτλ). Η δεύτερη εκδοχή είναι και η επικρατέστερη.

- Όσον αφορά τους φορολογικούς συντελεστές υπάρχουν προτάσεις για κλιμάκωσή τους έως το 3%. Για αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 5 εκατ. ευρώ.

- Στο νέο φόρο θα ενταχθούν και τα αγροτεμάχια με στόχο η αξία τους να υπολογίζεται βάσει του υφιστάμενου συστήματος υπολογισμού της αξίας των εκτός σχεδίου εκτάσεων (ΑΑΓΗΣ, ΑΒΑ, ΕΒΑ κ.ά.).

- Το γεγονός ότι επεκτείνεται ο φόρος και στα αγροτεμάχια διευρύνει την φορολογική βάση και με δεδομένο ότι ο νέος φόρος θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος εκτιμάται ότι θα επέλθει μια ελάφρυνση σε σχέση με όσα πληρώνουν σήμερα οι μικροί και μεσαίοι ιδιοκτήτες λόγω του χαρατσιού και του ΦΑΠ.

- Στο σχεδιασμό που γίνεται λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι το 2013 οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλούς φόρους ακινήτων (ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ).

Πηγή:www.capital.gr