Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Βαρύ το «καπέλο» στα στεγαστικά.



Επιπλέον επιβάρυνση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα φέρει η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει κατά 0,25% το βασικό της επιτόκιο σε μια περίοδο που τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Σημαντικό εκτιμάται ότι θα είναι το πρόβλημα στα στεγαστικά δάνεια, ενώ το «καπέλο» θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο μέχρι το τέλος του χρόνου, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών που κάνουν λόγο για άνοδο του βασικού επιτοκίου στο 2%.
Για ένα στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο βάσει ΕΚΤ ύψους €150.000 θα χρειάζονται πλέον περίπου €230 περισσότερα το χρόνο, ενώ η δόση για ένα 15ετες στεγαστικό δάνειο του ίδιου ποσού από €1.091 το μήνα θα πάει στα €1.110. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τον Απρίλιο μέχρι τώρα το ίδιο δάνειο έχει ακριβύνει κατά περίπου €460 το χρόνο.
Δυσμενής και η έμμεση επίδραση για τις τράπεζες, καθώς με την αναπροσαρμογή των δόσεων περισσότεροι δανειολήπτες θα βρεθούν σε αδυναμίας πληρωμής και θα αυξηθεί ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εξάλλου, όπως εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδας οι ανοδικές τάσεις των δανείων σε καθυστέρηση θα συνεχιστούν και το 2011 από το 10% που έφτασαν στην στεγαστική πίστη το 2010.
Πηγή www.ered.gr