Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Στον "αέρα" η ρύθμιση για τα αυθαίρετα.


Μετέωρες είναι οι δηλώσεις για την ρύθμιση των αυθαιρέτων καθώς η πλειοψηφία των δηλώσεων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί γιατί δεν έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για την Τρωτότητα και τη Στατική Επάρκεια των κτηρίων. Πάντως όλα δείχνουν ότι η κόντρα που έχει ξεσπάσει με επίκεντρο το σύστημα ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και εγκατάστασης παράνομων χρήσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του οποίου η λειτουργία έχει ανασταλεί από τις 8 Οκτωβρίου πολύ δύσκολα θα κοπάσει.

Μετά τις διαρροές του ΥΠΕΚΑ ότι χάνονται ημερησίως 1 εκατ. έσοδα από τα παράβολα και τα ειδικά πρόστιμα διατήρησης, η γενική γραμματεία της κυβέρνησης ανακοίνωσε χθες ότι επίκειται έκδοση νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία, εκτός συστήματος ΤΕΕ, θα εκδίδονται από τους μηχανικούς βεβαιώσεις για την περαίωση της διαδικασίας τακτοποίησης ώστε να γίνονται μεταβιβάσεις ακινήτων. Το ΤΕΕ, με σκληρή ανακοίνωσή του, απορρίπτει τον ισχυρισμό περί απώλειας 1 εκατ. ημερησίως και κάνει λόγο για επικοινωνιακά κυβερνητικά τερτίπια επισημαίνοντας ότι το ΤΕΕ δεν εισπράττει. Υπό μορφή ερωτήματος, εξηγεί: "Δεν έχει λάβει το ΥΠΕΚΑ ενημέρωση; Δεν γνωρίζει ότι τα έσοδα συνεχίζουν από το διατραπεζικό σύστημα 'ΔΙΑΣ' που δεν ανήκει στο ΤΕΕ; Δίνουμε συνημμένα τις εισπράξεις για να ενημερωθούν οι πολίτες και να αναδειχθούν τα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης. Δεν γνωρίζει ότι τα χρήματα από τις νέες, λιγοστές πλέον αιτήσεις, και από τις υπόλοιπες συναλλαγές, λόγω της φτώχειας που από την κυβερνητική πολιτική έχουν οι Έλληνες, δεν χάνονται, αλλά μεταφέρονται αργότερα;". Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος “ΔΙΑΣ” που επισυνάπτει φαίνεται ότι από τις 8 έως και τις 22 Οκτωβρίου κατατίθεται το αντίτιμο του παραβόλου και του ειδικού προστίμου ανελλιπώς. Το ύψος των ημερήσιων εσόδων από το ειδικό πρόστιμο ποικίλλει. Από 894.000 ευρώ στις 8 Οκτωβρίου ή 710.061 ευρώ στις 22, έως και 187.242 ευρώ στις 18 Οκτωβρίου.

Με δεύτερη ανακοίνωσή του, το ΤΕΕ αποδοκιμάζει έντονα και καταδικάζει "την απροκάλυπτη και πρωτόγνωρη κυβερνητική πρακτική των εκβιασμών και των τελεσιγράφων" υπογραμμίζοντας ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρακάμπτεται η νόμιμη διαδικασία και η υποχρεωτική καταγραφή στη βάση δεδομένων που διαχειρίζεται το ΤΕΕ για την παροχή βεβαιώσεων. Ταυτόχρονα δηλώνει ότι, αν εκδοθεί η Πράξη, το ΤΕΕ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας "προσβάλλοντας συνολικά το θέμα της αντισυνταγματικότητας της παράκαμψης της διαδικασίας, δεδομένου ότι η καταγραφή και ο έλεγχος των αυθαιρέτων και οικοδομικών υπερβάσεων είναι υποχρεωτικό και αναπόσπαστο τμήμα της σχετικής νομοθεσίας και του ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης" Από την περασμένη Παρασκευή ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης έστειλε αποστολή στον πρόεδρο του ΤΕΕ ζητώντας εξηγήσεις για την αναστολή λειτουργίας του συστήματος του ΤΕΕ.