Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

RBF: Τα αναγκαία βήματα για την επανεκκίνηση της αγοράς.


Η νέα οικονομική πραγματικότητα μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και το μέλλον της αγοράς ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα αποτελέσαν τα θέματα συζήτησης του πρώτου πάνελ του 6ο RED Business Forum στο οποίο συμμετείχαν στελέχη της αγοράς, πανεπιστημιακοί οικονομολόγοι και πολιτικοί όπως οι βουλευτές Ελενα Παναρίτη και Νίκος Δένδιας.
Για την ατυπικότητα της αγοράς ακινήτων και των τίτλων ιδιοκτησίας μίλησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και οικονομολόγος με εμπειρία στη Παγκόσμια Τράπεζα κυρία Έλενα Παναρίτη. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται συναλλαγές ακινήτων όταν υπάρχουν 15 φορείς, 17-27 βήματα, απαιτούνται 1-6 μήνες και υπάρχουν ταυτόχρονα τρία νομικά συστήματα, οι συμβολαιογράφοι, οι υποθηκοφύλακες και το κτηματολόγιο, σημείωσε η κ. Παναρίτη στο πάνελ που συντόνιζε ο πρόεδρος του RICS Hellas κ. Γιάννης Γκάνος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Δένδιας που αναφέρθηκε στα προβλήματα όπως η έλλειψη χωροταξικού, το πρόβλημα των εμπλοκών με το ΣτΕ, η συνεχής αλλαγή του φορολογικού συστήματος. «Είμαι σίγουρος ότι οι νόμοι για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα θα κριθούν αντισυνταγματικοί» είπε ενώ η κ. Παναρίτη τόνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για πωλήσεις κρατικών ακινήτων όταν το κτίριο του υπουργείου Εμπορίου έχει δύο ορόφους αυθαίρετους.
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Σωτήρης Θεοδωρόπουλος σημείωσε την ανάγκη για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι χρεοκοπημένες αντιλήψεις όπως το να μην πωλούνται ακίνητα του δημοσίου.
Ο επικεφαλής της Eurobank Property Services κ. Δημήτρης Ανδρίτσος, από τη μεριά του είπε ότι ουσιαστικά δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τίποτα από τα κρατικά ακίνητα ενώ τόνισε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για αγορές στον τουρισμό, τα εξοχικά και τα ξενοδοχεία, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Δεν έχουμε downside risk», σημείωσε ο κ. Ανδρίτσος προσθέτοντας ότι αυτό που μένει για να ανακάμψει η αγορά real estate είναι να στηριχτεί η επιχειρηματική δραστηριότητα και να αυξηθεί η διαφάνεια. Πηγή www.ered.gr