Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Αυθαίρετα: Mε βεβαίωση μηχανικού οι μεταβιβάσεις ακινήτων.



Σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 211/Α/31.10.2012) που εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει τη σύνταξη συμβολαίων για αγοραπωλησίες σε όλη τη χώρα, από εδώ και πέρα οι μεταβιβάσεις των αυθαίρετων τακτοποιημένων ακινήτων, θα γίνονται με βεβαίωση διπλωματούχου μηχανικού.
Η βεβαίωση αφορά αποκλειστικά αυθαίρετα κτίσματα που έχουν τακτοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία τακτοποίησης και θα πρέπει να κυρωθεί από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ εντός διμήνου.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον νόμο, όλα τα συμβόλαια για μεταβιβάσεις ακινήτων συνοδεύονται υποχρεωτικά από πιστοποίηση μηχανικού ότι στο συγκεκριμένο ακίνητο δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις ή ότι βρίσκεται σε διαδικασία τακτοποίησης.

Δείτε παρακάτω τι ακριβώς λέει το ΦΕΚ 211/Α/31.10.2012

"Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 211/Α/31.10.2012 η τροποποίηση της παρ. 16 του άρθρου 49 του ν. 4030/2011: "Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις (Α' 249)".

Το Αρθρο 1 παρ. 2, 3 και 4 αναφέρουν:

2. Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών του πληροφοριακού συστήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, οι βεβαιώσεις των μηχανικών που προβλέπονται στο άρθρο 23 παρ.4 του ν. 4014/2011, ως τροποποιήθηκε και ισχύει, εκδίδονται και υπογράφονται από τον αρμόδιο Μηχανικό χωρίς μοναδικό αριθμό και κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη σχετική διάταξη και προσαρτώνται στα συμβόλαια.

3. Στη σχετική βεβαίωση σημειώνεται και μόνο γράφεται η επισήμανση "Εκδίδεται από το Μηχανικό λόγω αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών του πληροφοριακού συστήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Τα στοιχεία της βεβαίωσης θα καταχωρηθούν στο πληροφοριακό σύστημα, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 4014/2011 και την παρ. 16 του άρθρου 49 του ν. 4030/2011, εντός προθεσμίας 2 μηνών από την έκδοση". Για τη συγκεκριμένη επισήμανση γίνεται ειδική μνεία στη συμβολαιογραφική πράξη.

4. Η αναστολή λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αποδεικνύεται σε κάθε περίπτωση από τη σχετική ανακοίνωση του αρμοδίου οργάνου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος η οποία αναρτάται υποχρεωτικώς ηλεκτρονικά στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών".