Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΣΑΡΩΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ - "Χρυσά" ακίνητα από 40 off shore δέσμευσε το ΣΔΟΕ.




«Χρυσά» ακίνητα στη Θεσσαλονίκη(Πανόραμα, κέντρο, παλιά και νέα παραλία) και στην Χαλκιδική(Σάνη κ.α), που φέρονται ότι ανήκουν σε σαράντα off shore εταιρείες, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει τον ειδικό φόρο ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας, δεσμεύτηκαν προσωρινά από το ΣΔΟΕ υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, ενώ οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να καταβάλουν συνολικά το ποσό των 27,81 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ελέγχους που ξεκίνησαν από το 2010 και μετά στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής από υψηλά εισοδηματικά στρώματα. Οι έλεγχοι αυτοί έγιναν αρχικά σε πέντε κτηματολογικά γραφεία-υποθηκοφυλακεία στις παραπάνω περιοχές και αφορούσαν 200 συνολικά off shore και τα ακίνητα που φέρονταν ότι είχαν στην κατοχή τους. Όπως είχε διαπιστωθεί στη συνέχεια ένα μεγάλο μέρος από αυτές δεν είχαν καταβάλει τον ειδικό φόρο ακινήτων μεγάλη αντικειμενικής αξίας, είτε δεν είχαν κάνει δηλώσεις στην εφορία κλπ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στην πορεία αναζητήθηκαν οι διαχειριστές των off shore εταιρειών με στόχο να βρεθούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες. Τηρώντας τα προβλεπόμενα το ΣΔΟΕ μετά από μια επίπονη διαδικασία έφτασε πλέον στην καταβολή των φόρων ύψους 27,81 εκατ. ευρώ ενώ προκειμένου να διασφαλίσει την καταβολή των φόρων-προστίμων και μέχρις ότου καταβληθούν προχώρησε διοικητικά στην δέσμευση των «χρυσών» ακινήτων.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών “μέχρι την καταβολή των φόρων έχουν δεσμευθεί υπέρ του Δημοσίου ακίνητα off shore εταιρειών καθόσον εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του N. 3296/04”.

Οι περιπτώσεις στην περιοχής της συμπρωτεύουσας δεν είναι οι μόνες.

Από ελέγχους που πραγματοποίησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Πελοποννήσου προέκυψε πως ιδιοκτήτης off shore εταιρείας φοροδιέφυγε συστηματικά από το 2007 έως το 2012. Τελικά κατέβαλε το ποσό 438 χιλιάδων ευρώ για ειδικό φόρο ακινήτων.

Τέλος χθες έγινε γνωστό από το ΣΔΟΕ πως μεγάλη επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη έλαβε από το Δημόσιο επιχορήγηση ύψους 1,33 εκατ. ευρώ και μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε υπερτιμολόγηση της τάξης των 455 χιλιάδων ευρών με το τέχνασμα λήψης εικονικών τιμολογίων. Επεβλήθησαν πρόστιμα 1,82 εκατ. ευρώ και προτάθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης να ανακτηθεί το σύνολο της επιχορήγησης.