Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Χωρίς αφορολόγητο ο νέος φόρος στα ακίνητα.

Πού θα κυμαίνεται ο μικρός συντελεστής για τον νέο, ενιαίο φόρο επί της ακίνητης συμφωνίας, όπως συζητήθηκε σε σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ. Έσοδα 3 δισ. ευρώ προσδοκά η κυβέρνηση.
Ο νέος φόρος ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος και τον ΦΑΠ, απασχόλησε τη νέα σύσκεψη που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ.Μαυραγάνης, με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις, φέρεται να υπάρχει συμφωνία στα βασικά σημεία του νέου φόρου, μεταξύ των οποίων η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και η επιβολή του φόρου σε κάθε είδους ακίνητο, ενώ υπό συζήτηση είναι ακόμη οι κλίμακες που θα επιβληθούν. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αναζητεί έσοδα της τάξης των 3 δισ. ευρώ για το 2013.
Σε ό,τι αφορά τις κλίμακες, η βασικότερη διαφωνία που υπάρχει εντοπίζεται κυρίως στον μικρότερο συντελεστή, για τον οποίο υπάρχουν σκέψεις να είναι είτε 0,10% είτε 0,15%, ενώ φέρεται να υπάρχει συμφωνία ότι ο μικρός συντελεστής θα επιβληθεί σε ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία μέχρι 100.000 ευρώ (σσ: ο ανώτερος συντελεστής φέρεται να έχει κλειδώσει στο 2%, ενώ δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι υπόλοιπες κλίμακες). Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι, διότι ο σχεδιασμός για τη φορολογία, γενικώς, φαίνεται να αλλάζει από μέρα σε μέρα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο φόρος στα αγροτεμάχια μπορεί να αποδώσει 500 εκατ. ευρώ και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ να προέλθουν από τη φορολόγηση των ακινήτων ιδιοκτησίας νομικών προσώπων. Οι παραπάνω προτάσεις θα αξιολογηθούν σε νέα σύσκεψη που θα γίνει τη Δευτέρα, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να λάβουν την έγκριση των τριών πολιτικών αρχηγών.