Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Οι «βόμβες» του 2014 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.



Μεγάλες επιβαρύνσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν από τη νέα χρονιά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και κυρίως αυθαιρέτων οι οποίοι, πέραν του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα βρουν μπροστά τους κι άλλες κρυφές παγίδες.

Το πρώτο... χαράτσι αφορά τα αυθαίρετα για 385.535 ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν συνολικά 562.263 δηλώσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Καλούνται να ενταχθούν μέχρι τον Φεβρουάριο στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα ώστε να μην αντιμετωπίσουν στο μέλλον προσφυγές καθώς ο νόμος 4014/2011 έχει κριθεί αντισυνταγματικός.

Οι ιδιοκτήτες δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, ωστόσο, θα έχουν πάντα το φόβο να κριθεί παράνομη η διαδικασία με την οποία πλήρωσαν τα πρόστιμα και νομιμοποίησαν τα αυθαίρετά τους. Αν επιλέξουν να υπαχθούν στο νέο νόμο Καλαφάτη θα πρέπει να το κάνουν μέσω μηχανικού, οπότε θα καταβάλλουν αμοιβή η οποία μπορεί να ξεκινά από 50 ευρώ και να ξεπερνά τα 300 ευρώ. Για τα πρόστιμα θα υπάρξει συμψηφισμός και ενδεχομένως επιστροφή χρημάτων αν έχουν πληρώσει περισσότερα. Το πιο βασικό πρόβλημα θα είναι ο φόρος υπεραξίας 15% ο οποίος επιβάλλεται από την πρώτη του χρόνου σε όλες τις αγοραπωλησίες.

Σοκ και για περίπου 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που τακτοποίησαν για 40 χρόνια τους ημιυπαίθριους τους με το νόμο Μπιρμπίλη Ν. 3843/2010. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να ενταχθούν στο νόμο για τα αυθαίρετα ώστε τα 40 χρόνια να μετατραπούν σε οριστική νομιμοποίηση.

Aρκετοί από αυτούς θα κληθούν να πληρώσουν νέα πρόστιμα, από 500 ευρώ μέχρι και 4.000 ευρώ για μεγάλες παραβάσεις, Οσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν αποπληρώσει τις δόσεις τους, θα πληρώσουν ξανά το παράβολο, αλλά θα συμψηφιστεί με τις δόσεις του προστίμου.

Ελεγχος τρωτότητας. Αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οι οποίοι υποχρεώνονται να καταγράψουν τη στατική επάρκεια των ακινήτων τους. Ο έλεγχος αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο νέο νόμο Καλαφάτη και θα γίνει από τον μηχανικό που θα προωθήσει την αίτηση. Ο μηχανικός θα συμπληρώνει ειδική φόρμα έπειτα από στατική μελέτη που θα κάνει σε όλα τα αυθαίρετα. Μάλιστα, για μεγάλα κτίρια που εξυπηρετούν χρήσεις συνάθροισης θα απαιτείται ολοκληρωμένη μελέτη. Η αμοιβή μπορεί να ξεκινά από 50 - 100 ευρώ για απλές υποθέσεις και να ανεβαίνει, ανάλογα με τη δυσκολία συμπλήρωσης του «δελτίου δομικής τρωτότητας».

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων: Στο εξής όλα τα κτίρια θα πρέπει να αποκτήσουν την ηλεκτρονική τους ταυτότητα η οποία θα καταγράφει την πραγματική κατάσταση του ακινήτου και τις αλλαγές που γίνονται, όπως π.χ. μεταβίβαση ή εργασίες όπου απαιτούνται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και συγκεκριμένα κάθε 8 χρόνια για κτίρια συνάθροισης κοινού, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων, εμπορικά κέντρα, αγορές και υπεραγορές. Κάθε 10 χρόνια για κτίρια με χρήση κατοικία. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων τα ξενοδοχεία, οι ξενώνες, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, εκπαίδευση, κτίρια που φιλοξενούν υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, σωφρονιστικά καταστήματα. Τους ελέγχους και τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας θα κάνουν οι μηχανικοί και η αμοιβή τους θα είναι αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης.