Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Δεν θα δηλώνονται πλέον τα ανείσπρακτα ενοίκια.



Σε μια σημαντική αλλαγή, που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, προχωρά το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έλαβε ο Γ. Στουρνάρας, οι ιδιοκτήτες δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα ανείσπρακτα ενοίκια, επομένως δεν θα φορολογούνται γι' αυτά.

Μέχρι στιγμής οι ιδιοκτήτες είχαν δύο επιλογές. Είτε να δηλώσουν τα ενοίκια και γι τους 12 μήνες, ακόμη και αν δεν τα έχουν εισπράξει και να φορολογηθούν για όλο το ποσό, ελπίζοντας ότι κάποτε ο ενοικιαστής θα φανεί συνεπής.

Είτε να εκχωρήσουν στις εφορίες, δηλαδή στο κράτος, τα ανείσπρακτα ενοίκια. Να τα χασουν δηλαδή οριστικά οι ίδιοι, να μην φορολογηθούν κι αν θέλει το ελληνικό δημόσιο να τα διεκδικήσει.

Πλέον δεν θα δηλώνουν στη φορολογική δήλωση το σύνολο των ενοικίων αλλά μόνο τους μήνες που πήραν ενοίκιο κι έκοψαν απόδειξη.

Το θέμα αυτό ταλάνιζε πολλούς ιδιοκτήτες, τόσο κατοικιών όσο και επαγγελματικών χώρων όπου ασυνεπείς ενοικιαστές χρωστούν πολλούς μήνες.

Ολόκληρος ο ΕΝΦΙΑ και για τα μη ηλεκροδοτούμενα ακίνητα

Εν τω μεταξύ νέο φρένο στις ελπίδες που είχαν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν κόψει το ρεύμα, να πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ, έβαλε χθες ο Γ. Στουρνάρας. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ασφυκτικές πιέσεις να μειωθεί ο φόρος για διαμερίσματα και επαγγελματικούς χώρους που δεν έχουν σύνδεση με τη ΔΕΗ, επομένως είναι κατ' ουσίαν κλειστά, τελικά δεν φαίνεται να υπάρχουν αλλαγές.

«Φέρτε μου ισοδύναμα μετρα», είπε στους βουλευτές που ζήτησαν εκπτώσεις για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ο υπουργός Οικονομικών, οπότε οποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση παραπέμπεται στις καλένδες.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι όσες off shore που κατέχουν ακίνητα και πληρώνουν φόρο 15% «αποκαλυφθούν» τότε θα εξαιρεθούν από τον φόρο. Αναφερόμενος στο άρθρο 33 του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταχείριση των off shore εταιρειών, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε: «Mπήκε για να διευκολύνουμε αποκρατικοποιήσεις. Όσοι αποκαλύπτουν το όνομα, ποιοι, δηλαδή, είναι πίσω από off shore, δεν έχουμε λόγο να τους βάλουμε το 15%. Το 15% είναι τιμωρητικός φόρος για όσους δεν αποκαλύπτονται και δεν ελέγχονται από οργανωμένες αγορές».

Αλλαγές, έστω και τώρα, ζήτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, καταγγέλλοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι Ενιαίος Φόρος, αλλά είναι «δύο φόροι στη συσκευασία του ενός» εκ των οποίων μάλιστα ο δεύτερος είναι με φορολογικούς συντελεστές, που δεν θα μπορεί να πληρωθεί από μεγάλη μάζα των φορολογουμένων.

Κεντρικό αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ αναδεικνύεται η ευνοϊκή μεταχείριση για όσους έχουν αντικειμενική αδυναμία να πληρώσουν τον φόρο, η μείωση φόρου σε ποσοστό 50% για τα ξενοίκιαστα ακίνητα και η δυνατότητα να δώσει ο ιδιοκτήτης στο Δημόσιο ακίνητο αν δεν μπορεί να πληρώσει τον φόρο του.

«Είναι πρωτάκουστο ότι το υποζύγιο των ακινήτων συμβάλλει σε ποσοστό άνω του 40% στα έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός», ανέφερε ο Γιώργος Χριστόπουλος εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών. Προέβλεψε, επίσης, ότι θα δημιουργηθούν κοινωνικά δράματα με τη διάταξη που επιτρέπει στους εφοριακούς να εφορμούν στα σπίτια που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας Δημήτης Καψιμάλης υπογράμμισε ότι ο κλάδος της κατασκευής βρίσκεται στη χειρότερη περίοδο των τελευταίων 50 ετών, διότι μετά τη χρυσοφόρο διετία 2004-2005 με τους πρωτοφανείς τζίρους και τα κέρδη, οι Έλληνες κατασκευαστές όσα κέρδισαν τα τοποθέτησαν στην αγορά οικοπέδων για να χτίσουν κτίρια που σήμερα παραμένουν αδιάθετα και αναξιοποίητα. Ζήτησε ως εκ τούτου να υπάρξει μεταχείριση για τα οικόπεδα αυτά αντίστοιχη με εκείνη για τα βιομηχανικά οικόπεδ
α.