Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Ποιος θα πάρει τα 83 «ιερά» στρέμματα στη Βουλιαγμένη;



Εντονη κινητικότητα επικρατεί στο χώρο της Εκκλησίας της Ελλάδας σε ότι αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της. Το ξεκαθάρισμα των τριών μνηστήρων για τον Αστέρα και η επιτάχυνση του διαγωνισμού οδηγεί την Αρχιεπισκοπή σε ταχύτατες αποφάσεις που αφορούν τα «φιλέτα» της και κυρίως τα 83 στρέμματα στη Βουλιαγμένη, δίπλα στα 300 και πλέον στρέμματα που θα περάσουν σύντομα σε ιδιώτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί η «ιερή» εταιρεία ακινήτων με την ονομασία «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε» η οποία θα έχει μετόχους την Εκκλησία κατά 50% και το Ελληνικό Δημόσιο κατά 50%. Τα 83 στρέμματα στη Βουλιαγμένη αποτελούν «φιλέτο» και παίρνουν διαφορετική αξία μετά την ολοκλήρωση της β' φάσης του διαγωνισμού για τον Αστέρα, από τον οποίο έφυγε η κοινοπραξία με τη χαμηλότερη προσφορά και αυτή είναι η Lamda Development.

Οι Αραβες της Olayan και της AGC, οι Αμερικανοί της Colony και οι Ελληνες, δηλαδή η Dolphin του Μ. Καμπουρίδη και η ΤΕΜΕΣ του Αχ. Κωνσταντακόπουλου έμειναν για να κονταροχτυπηθούν.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα δώσει και το πράσινο φως για την αξιοποίηση των 83 στρεμμάτων της Εκκλησίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη τεχνοκράτες που εκπροσωπούν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έχουν έρθει σε επαφές και με τους μνηστήρες του Αστέρα αλλά και με άλλους οι οποίοι θα ήθελαν να αξιοποίησουν την εκκλησιαστική έκταση, παράλληλα με την εκμετάλλευση του Αστέρα.

Ποιος θα πάρει τα 83 στρέμματα θα εξαρτηθεί από το τίμημα αλλά και από το τι θέλει η Εκκλησία. Η Αρχιεπισκοπή δεν αποκλείει την πώληση της έκτασης, η οποία θα μπορούσε να πιάσει 70-80 εκατ. ευρώ, αλλά και μια πιθανή διατήρηση ποσοστού στην εταιρεία που θα αξιοποιήσει την έκταση ώστε να έχει έσοδα.