Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Τι φέρνει το 2014 στα ακίνητα.



O κλάδος των εμπορικών ακινήτων βρίσκεται πλέον σε ένα σημείο καμπής καθώς «οι αξίες δεν καθορίζονται πλέον από τις κεφαλαιαγορές». Βάσει εκτιμήσεων της ετήσιας έρευνας Emerging Trends, στη διάρκεια του 2014 οι βασικοί παράγοντες που θα διαμορφώσουν τις αξίες θα είναι τα θεμελιώδη μεγέθη της κάθε αγοράς, ενώ η αναβάθμιση του υφιστάμενου κτηριακού αποθέματος θα δώσει την τελική απόδοση, περιορίζοντας αισθητά την εξάρτηση από τη μείωση της κεφαλαιοποίησης και τα υψηλά επίπεδα δανεισμού.

Παράλληλα, μέσα στο νέο έτος η ανάκαμψη του real estate θα είναι ταχύτερη. Αυτό είναι μια καλή εξέλιξη για έναν κλάδο που είδε τα βασικά του μεγέθη να ανακάμπτουν με πολύ βραδείς ρυθμούς σε σχέση με αυτό που αναμενόταν ή έχει καταγραφεί, μετά την ύφεση.

Οι κυρίαρχες τάσεις που ξεχωρίζουν για το 2014 δεν διαφέρουν και πολύ από αυτές των προηγούμενων ετών. Αυτό συμβαίνει καθώς η βραδεία οικονομική ανάκαμψη δεν επέτρεψε την επιβεβαίωσή τους μέσα στο αναμενόμενο χρονικό διάστημα.

Το 2014 η αγορά δείχνει να έχει ολοκληρώσει τον προηγούμενο οικονομικό κύκλο και πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση των τάσεων που έχουν διαφανεί τα τελευταία χρόνια.
Καθώς ο κύκλος της ανάκαμψης έχει ξεκινήσει για την αγορά ακινήτων, προβλέπονται σημαντικές ευκαιρίες και προκλήσεις.

Οι οικονομικές και δημογραφικές μεταβολές θα οδηγήσουν τη ζήτηση για ακίνητα σε γνώριμα επίπεδα, αν και η αγορά θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί. Μετοχικά και δανειακά κεφάλαια θα παραμείνουν στο προσκήνιο αλλά για την ανάπτυξης αυτών των κεφαλαίων απαιτούνται διευρυμένες επενδυτικές στρατηγικές σε περισσότερες αγορές και περισσότερες κατηγορίες ακινήτων.

Στις ΗΠΑ
Η ανάκαμψη στις ΗΠΑ αναμένεται να συνεχιστεί το 2014, κάτι που θα φέρει υψηλότερα επιτόκια. Η επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένη, αλλά ενδεχομένως να οδηγήσει κεφάλαια σε εναλλακτικές τοποθετήσεις. Αν και οι απόψεις είναι αντικρουόμενες εκτιμάται ότι η αναζήτηση αποδόσεων μέσω της συμπίεσης του ανώτατου επιτοκίου θα εξελιχθεί σε κυνήγι αποδόσεων βάσει των θεμελιωδών της αγοράς και τις βελτιωτικές επεμβάσεις στα ακίνητα.

Οι επαγγελματίες του κλάδου θεωρούν ότι το 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι τέτοιος που θα στηρίξει την αυξημένη ζήτηση που αναμένεται για όλες τις κατηγορίες των εμπορικών ακινήτων. Η αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 2,5% στο δεύτερο τρίμηνο μπορεί να μην είναι εντυπωσιακό ποσοστό, αλλά είναι ικανό να στηρίξει τη ζήτηση για εμπορικά ακίνητα, κάτι που μεταφράζεται σε ζήτηση για περισσότερο χώρο και βελτιωμένα ενοίκια, καθώς αυτή την περίοδο η προσφορά νέων αναπτύξεων είναι μηδενική.

Αρκετοί εκτιμούν επίσης ότι η σημαντική βελτίωση στην απασχόληση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. «Δεν έχουμε ρυθμό ανάκαμψης που δημιουργεί 250.000 θέσεις εργασίας όπως σε προηγούμενους κύκλους. Ο ρυθμός είναι βραδύτερος και δημιουργούνται 100.000 νέες θέσεις τον μήνα, αλλά και αυτό δεν παύει να είναι βελτίωση» υπογραμμίζουν.

Για την Ευρώπη πάντως -και ειδικά την Ευρωζώνη- τα αντίστοιχα νούμερα δεν προκαλούν αντίστοιχη αισιοδοξία. Ο ρυθμός ανάπτυξης μετά βίας θα υπερβεί το 1%, και αυτό χάριν των επιδόσεων της γερμανικής οικονομίας, ενώ το ποσοστό της ανεργίας κινείται σε διψήφια επίπεδα, καταγράφοντας μάλιστα ιστορικά ρεκόρ σε πολλές χώρες με πιο αξιοσημείωτες την Ελλάδα, την Ισπανία, αλλά και τη Γαλλία.

Οι κλάδοι
Η τόνωση της απασχόλησης εκτιμάται ότι θα επιδράσει πολύ θετικά σε κλάδους που δημιουργούν τη μεγάλη ζήτηση για εμπορικά ακίνητα (ενέργεια, τεχνολογία, παροχή ιατρικών υπηρεσιών, έρευνα και σε μικρότερο βαθμό στην εκπαίδευση και τον χρηματοοικονομικό τομέα). Παράλληλα, αναμένεται ουσιαστική βελτίωση στην αγορά κατοικίας.

Από την άλλη πλευρά, οι παραδοσιακές εστίες ανησυχίας των τελευταίων ετών δεν έχουν εκλείψει. Και για το 2014 ξεχωρίζουν η αβεβαιότητα σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο και η δημοσιονομική πολιτική, καθώς και το αυξανόμενο κόστος του δανεισμού, ειδικά από τη στιγμή που η Fed περιορίσει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης με τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων.