Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - Προθεσμία για ένταξη στον νέο νόμο αυθαιρέτων.




Εως τις αρχές Φεβρουαρίου 2014 δίδεται διορία στους ιδιοκτήτες παλαιών αυθαιρέτων προκειμένου να μεταφέρουν στον νέο νόμο 4178/2013 δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων που έγιναν με την ρύθμιση 4014/2011 και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή βρίσκονταν σε κατάσταση αρχικής υποβολής.

Στις «διευκολύνσεις» που προωθεί το υπουργείο δίδεται οριστική λύση σε όσους είχαν ενταχθεί στον νόμο 3843/2010 για την τακτοποίηση ημιυπαιθρίων («νόμος Μπιρμπίλη») και δεν είχαν αποπληρώσει τα σχετικά πρόστιμα, ενώ όσοι είχαν ενταχθεί στο «νόμο Παπακωνσταντίνου» (ν. 4014/11) και έχουν πληρώσει μόνο τα προβλεπόμενα παράβολα ή σταμάτησαν να πληρώνουν τα σχετικά πρόστιμα, να ενταχθούν πλέον στον «νόμο Καλαφάτη», με συμψηφισμό των ποσών που έχουν καταβάλει και όσων προβλέπει ο νέος νόμος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, γίνεται εκ νέου σαφές ότι αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης προ της 28ης Ιουλίου του 2011, μετά την υπαγωγή τους στο ν. 4178/13, απαλλάσσονται από την επιβολή κυρώσεων και δεν οφείλονται αναδρομικά βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές, οποιοσδήποτε φόρος και οποιασδήποτε μορφής πρόστιμα και τέλη, ενώ τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι, τέλη και πρόστιμα δεν αναζητούνται. «Ο νέος νόμος είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν το αυθαίρετό τους, ώστε να ωφεληθούν από πολλές δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου και από εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 85%, ειδικά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» όπως δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης.

Επιπλέον, στην έκφραση «ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω» που προβλέπεται στον νόμο, νοείται ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 80%, ότι η ιδιότητα του τριτέκνου αποδεικνύεται και με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ενώ η ιδιότητα του πολυτέκνου αποδεικνύεται και με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή/και με αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής Αρχής, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.Ενώ, ο έλεγχος για την επιλογή της κατηγορίας 4 ή 5 γίνεται με τα πολεοδομικά μεγέθη που προβλέπονται να κατασκευαστούν από την οικοδομική άδεια. Μετά την επιλογή της κατηγορίας, για τον υπολογισμό του προστίμου εφαρμόζονται οι συντελεστές που προκύπτουν από τη σύγκριση των αυθαιρέτων επιφανειών προς τις επιτρεπόμενες επιφάνειες από τους όρους δόμησης που ισχύουν σήμερα στην περιοχή του ακινήτου.