Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΟΕΚ:ευνοϊκές διατάξεις για συντάξεις-δάνεια στο νέο ασφαλιστικό.




Τρεις ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις και τα δάνεια του ΟΕΚ θα περιλαμβάνονται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Με το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας θα αναπροσαρμόζεται, από το 80% στο 95%, το ύψος της προσωρινής σύνταξης από φορείς κύριας ασφάλισης και σε καμία περίπτωση η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να υπολείπεται από το 95% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου ορίου σύνταξης. Πρόκειται για ένα μέτρο που αμβλύνει την ταλαιπωρία αναμονής των συνταξιούχων μέχρι να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα της άμεσης απονομής συντάξεων μέσω του συστήματος ’τλας.

Ακόμη, δικαίωμα σύνταξης γήρατος από τον ΟΓΑ αποκτούν και όσοι συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης και το 62ο έτος της ηλικίας τους σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, διασφαλίζοντας για πρώτη φορά την ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με τους λοιπούς ασφαλισμένους.

Τέλος, θα παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των δανειοληπτών του πρώην ΟΕΚ χωρίς να χάνουν την επιδότηση επιτοκίου. Θα δίνεται εξουσιοδότηση στους υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να καθορίζουν, με απόφασή τους, τους όρους, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία, τον τρόπο και τον χρόνο υπαγωγής δικαιούχων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, σε ρύθμιση των οφειλών τους που προκύπτουν από τα δάνεια που έλαβαν από πιστωτικά ιδρύματα, με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην ΟΕΚ
.