Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Φόρος ακινήτων: θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών.



Το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή (εκτός απροόπτου)προβλέπει την επιβολή ενός μόνιμου φόρου που θα επιβαρύνει όλα τα ακίνητα (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, γραφεία, καταστήματα) και διπλό φόρο (ΦΑΠ) για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Ο κύριος φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών και εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους κ.λπ.).

Τα κύρια σημεία του νέου φόρου είναι τα ακόλουθα:
- Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια.
- Οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, με 25 κλιμάκια.
-Αγροτεμάχια, βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Προβλέπονται συντελεστές για τα εν λόγω αγροτεμάχια οι λοιπές εκτάσεις γης, με κριτήρια μεταξύ άλλων αν έχουν άρδευση, είναι δασικές εκτάσεις, βοσκότοποι κτλ.

Σχετιά με τον συμπληρωματικό φόρο, που θα αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, θα έχει τη λογική του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και θα υποβάλλεται με αφορολόγητο όριο αυξημένο στις 300.000 ευρώ και προοδευτική φορολογική κλίμακα με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1%.

Στο νέο φόρο προβλέπονται όμως και εξαιρέσεις, οι οποίες θα χορηγούνται στους δικαιούχους αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής του συνολικού φόρου.