Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ - Ποιες κατοικίες «σώζονται» από πλειστηριασμό.


Απαγορευτικό στους πλειστηριασμούς μπαίνει για 12 μήνες και στην κύρια κατοικία των μικρομεσαίων επαγγελματιών και εμπόρων. Η νομοθετική ρύθμιση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης που θα «παγώνει» τους πλειστηριασμούς και το 2014, αλλά μόνο για την κύρια κατοικία, θα προβλέπει ειδική διαδικασία για την προστασία των επαγγελματιών και μικρών εμπόρων.

Η ρύθμιση κατατίθεται σήμερα στη Βουλή με στόχο την ψήφισή της το Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «imerisia.gr», για την κατηγορία αυτή οι προϋποθέσεις προστασίας της κύριας κατοικίας διαφοροποιούνται ως προς τον τρόπο πληρωμής ελάχιστου ποσού, προκειμένου να αποφευχθεί η διαδικασία των πλειστηριασμών. Έτσι, όπως αναφέρουν πηγές, για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς εμπόρους θα ορίζεται ότι προκειμένου να αποφύγουν τον πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας τους θα πρέπει να πληρώνουν στην τράπεζα ποσό έναντι της τελευταίας ενήμερης δόσης τους. Η τελική ρύθμιση θα προσδιορίζει επακριβώς το ποσό, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εκφρασμένο σε ποσοστό.

Κριτήρια
Κατά τ' άλλα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς εμπόρους θα ισχύουν τα ίδια κριτήρια με εκείνα των υπολοίπων φυσικών προσώπων, δηλαδή των μισθωτών. Έτσι, η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 160.000 ευρώ, το εισόδημα (οικογενειακό) να μην είναι πάνω από 25.000 ευρώ, ενώ στις προϋποθέσεις αυτές θα προστεθεί και ανώτατο όριο υπόλοιπης περιουσίας. Κατά πάσα πιθανότητα αυτή θα προσδιορίζεται σε τραπεζικές καταθέσεις και λοιπές κινητές αξίες.

Αξίζει να επαναληφθεί ότι το προαναφερόμενο εισοδηματικό κριτήριο, το ανώτατο όριο της αντικειμενικής αξίας, το ύψος της κινητής περιουσίας είναι προϋποθέσεις οι οποίες αφορούν όλους τους δανειολήπτες. Η διαφορά σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι πως οι μισθωτοί θα πρέπει για να σώσουν την κύρια κατοικία τους, να καταβάλουν ποσό έναντι της μηνιαίας δόσης. Αυτό θα είναι ως ποσοστό επί του εισοδήματος.

Επικοινωνία
Δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να υπάρξει και σχετική συνάντηση, ή έστω τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλο. Για την ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αναλάβει να ενημερώσει τα δύο κόμματα της κυβέρνησης, δηλαδή Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Από το ΠΑΣΟΚ, φήμες θέλουν να επιστρέφεται η πρόταση με τη μορφή που είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Όπως και να χει, επισήμως το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι αναμένει ενημέρωση από το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να τοποθετηθεί.

Μία γεύση, όμως, του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ είναι οι δηλώσεις που έκαναν χθες το πρωί βουλευτές, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτού του είδους τις ρυθμίσεις.

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πρόκειται να επικοινωνήσει μέσα στην εβδομάδα και με την τρόικα, σε μία προσπάθεια να αποσπάσει έστω και την τελευταία στιγμή τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Πάντως, σκοπός είναι το θέμα να κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Τα «μέτωπα» του Ιανουαρίου
Δημοσιονομικό κενό 2014 - 2015
Μείωση εργοδοτικών εισφορών
Φόροι υπέρ τρίτων
Ομαδικές απολύσεις
Οριστικοποίηση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2014 - 2017

Οι στόχοι
Ολοκλήρωση διαπραγμάτευσης έως τις 27 Ιανουαρίου
Διευθέτηση χρηματοδοτικού κενού έως τον Απρίλιο
Προκαταρκτική συμφωνία για το χρέος πριν από τις ευρωεκλογές