Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Καλαφάτης: ο νόμος για τα αυθαίρετα δίνει πραγματική λύση σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ακινήτων.



"Θυμίζω τον νέο νόμο για τα αυθαίρετα που δίνει πλέον πραγματική λύση σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ακινήτων, και βοηθά τους συμπολίτες μας να ενταχθούν στις διατάξεις του για να ζωντανέψουν περιουσιακά τους δικαιώματα" ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2014 στη Βουλή των Ελλήνων.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο νέος νόμος προσφέρει στους πολίτες "τη δυνατότητα να μεταβιβάζουν και να αξιοποιούν την ακίνητη περιουσία τους που μέχρι σήμερα ήταν αδρανής" ενώ ταυτόχρονα "μεριμνά για τους πιο αδύναμους συνανθρώπους μας, όπως είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι μακροχρόνια άνεργοι και πολλοί άλλοι".

Ταυτόχρονα υπογράμμισε χωριστά τις ρυθμίσεις για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο αλλά και τη θεμελίωση ενός νέου θεσμού που είναι η Τράπεζα Γης, "μίας ηλεκτρονικής διαδικασίας καταγραφής και διαχείρισης τίτλων δικαιώματος συντελεστή δόμησης. Με σκοπό να αγοράζει, να πουλάει, να μεταβιβάζει, να ανταλλάσσει, να διαχειρίζεται δικαιώματα (μεταφορά συντελεστή), αξίες και ακίνητα. Δημιουργώντας κοινόχρηστους χώρους αλλά και καλύπτοντας στεγαστικές ανάγκες".

Τέλος, τόνισε ότι "μέσα από την εφαρμογή του θεσμού της Τράπεζας Γης, αλλά και τις ρυθμίσεις
για την ιδιωτική πολεοδόμηση που ετοιμάζουμε, στοχεύουμε στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων πολλών Οικοδομικών Συνεταιρισμών, όπως αυτός του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών στο Πικέρμι. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το προεδρικό διάταγμα για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και τα όσα προβλέπει ο νόμος για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, δίνουν στέρεες λύσεις σε χρόνιες παθογένειες, προστατεύουν το περιβάλλον, συμβάλλουν στην ανάπτυξη και υπηρετούν τους πολίτες".