Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Πότε δεν θα χάνετε το σπίτι σας σε πλειστηριασμό.



Χωρίς της συμφωνία της τρόικας, αλλά με την ανοχή της, κατατίθεται η τελική πρόταση της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς, πρόταση που είναι αισθητά βελτιώμενη σε σχέση με τα προηγούμενα σενάρια.

Ετσι, προστατεύεται η πρώτη κατοικία και για το 2014 αν πληρούνται σωρευτικά τρία κριτήρια.

Η αντικειμενική αξία του σπιτιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
Tο εισοδηματικό κριτήριο διαμορφώνονται στις 35.000 ευρώ. Αυτό το ποσό είναι το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύησης). Μεικτό φθάνει 50.000 ευρώ).

Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση των 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
Επίσης, ο δανειολήπτης καλείται να πληρώνει ένα μέρος του εισοδήματος του για το δάνειο.

Θεσπίζεται μηνιαία καταβολή ελάχιστης δόσης, ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση.

Συγκεκριμένα:

α) μισθωτοί και συνταξιούχοι: Θα καταβάλουν δόση ίση με το 10% του καθαρού τους εισοδήματος, εφόσον αυτό φτάνει μέχρι 15.000 ευρώ. Για εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ θα καταβάλλεται δόση ίση με το 20%.

β) Άνεργοι: Παρέχεται η δυνατότητα μηδενικής καταβολής δόσης, εφόσον έχουν μηδενικό εισόδημα ή λαμβάνουν μόνο το επίδομα ανεργίας.

γ) Ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι: Θα καταβάλλουν δόση ίση με το 10% του καθαρού εισοδήματος μέχρι 15.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από το εν λόγω όριο η δόση ανεβαίνει στο 20%. Παράλληλα, συνολικά η δόση θα πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της τελευταίας ενήμερης δόσης.

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι το 90% των δανειοληπτών έχουν σπίτια με αντικειμενική αξία κάτω από 200.000 ευρώ και εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ επομένως αυτοί θα προστατευτούν και πάλι.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση αφορά την πρώτη κατοικία καθώς τα άλλα ακίνητα θα μπορούν να εκπλειστηριάζονται.