Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Προσωπικά δεδομένα και ξένα funds που αγοράζουν δάνεια.




«Μπλόκο» στην παραχώρηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σε ξένες τράπεζες και funds, επιχειρούν να βάλουν τα μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η Αρχή αναφέρει ότι είναι επικίνδυνο το ενδεχόμενο να μεταβιβάζονται οικονομικά δεδομένα οφειλετών, πριν από την τυχόν εκχώρηση δανειακών συμβάσεων από τις τράπεζες σε ξένα funds.

Η προσπάθεια αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ήδη έχουν γίνει εκχωρήσεις δανείων σε ξένα funds κάτι που σημαίνει ότι έχουν δοθεί και οικονομικά δεδομένα των δανειοληπτών.

Κατά την ακρόαση της Αρχής ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, ζήτησε από την Αρχή να απαντήσει αν είναι σύννομο να περάσουν δανειακές υποχρεώσεις, εγγυήσεις και συμβάσεις στα χέρια των distress funds, έναντι πινακίου φακής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής, Πέτρο Χριστόφορου, στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, προσβάλλονται οικονομικά δεδομένα. Για τον λόγο αυτόν, το ενδιαφέρον της Αρχής εστιάζεται στις εταιρείες εμπορίας δεδομένων και τις εισπρακτικές εταιρείες.

Οι έρευνες, άλλωστε, που είχαν ξεκινήσει σε εταιρείες εμπορίας δεδομένων ήταν που οδήγησαν και στην επιβολή προστίμου στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών το καλοκαίρι, όταν διαπιστώθηκε μαζική διαρροή στοιχείων Ε1, Ε2, Ε9, ΕΤΑΚ, της έκτακτης εισφοράς, στοιχεία του μητρώου φορολογουμένων, των σημειωμάτων περαίωσης και στοιχεία κυκλοφορίας οχημάτων.