Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Πλειστηριασμοί: μεταβατική ρύθμιση που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία των «πραγματικά αδύναμων».



Σε μία μεταβατική ρύθμιση για το 2014 που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία των "πραγματικά αδύναμων" προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Σε ερώτηση για το όριο για την άρση της προστασίας, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε πως θα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, μεταξύ αυτών και του περιουσιακού προφίλ του εκάστοτε δανειολήπτη. "Δεν μπορεί να υπάρχουν οι ‘έξυπνοι’, που δεν πληρώνουν και τα κορόιδα" τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης πως το υπουργείο επιδιώκει την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών στα ειρηνοδικεία και πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν προβλέπει την αποδυνάμωση της υφιστάμενης δικαστικής προστασίας .

Παράλληλα, ανέφερε ότι στόχος του ΥΠΑΝ είναι μία "μόνιμη λύση" που θα επιτρέπει την εξωδικαστική ρύθμιση των διαφορών μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών. Το μοντέλο αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, θα περιλαμβάνει ως πυλώνα το θεσμό της διαμεσολάβησης, αλλά και άλλους παράγοντες, όπως διευκολύνσεις και κώδικα καλών πρακτικών για τους καλοπληρωτές.