Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Η εξοντωτική φορολογία στα ακίνητα εμπόδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας.



«Η εμμονή της Κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εξοντωτικής φορολογίας των ακινήτων, η οποία, εκ των πραγμάτων συνεπάγεται την πλήρη διακοπή της λειτουργίας της αγοράς ακινήτων, έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην συνολική ανάκαμψη της οικονομίας», υπογραμμίζουν οι συντάκτες του εβδομαδιαίου τελευταίου Οικονομικού Δελτίου της Alpha Bank.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι λόγω της επιβολής της τετραπλής φορολογίας στην κατοχή ακινήτων το 2013 και, επιπλέον, της εφαρμογής της πολύ υψηλής φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων σε υπέρμετρα υψηλές αντικειμενικές αξίες, επιταχύνθηκε στο 3ο τρίμηνο του 2013 η κατακόρυφη πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά -39,6%, με συνέπεια τον περιορισμό τους περίπου στα 4 δισ. ευρώ για ολόκληρο το 2013, που σημαίνει στο 2,4 του ΑΕΠ, έναντι 3,5% το 2012 (5,9 δισ. ευρώ) και 12,4% το 2007 (26,1 δισ. ευρώ) !

Έτσι, για το 2013, οι επενδύσεις σε οικοδομές θα περιοριστούν συνολικά σε επίπεδα χαμηλότερα του 0,6% της αξίας του συνόλου των οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα που, ακόμη και στα κατάβαθα της κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 650 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται από τους συντάκτες του οικονομικού δελτίου της Alpha Bank, "σε κάθε περίπτωση, η πορεία προς την ανάκαμψη της οικονομίας θα μπορούσε να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο εάν αντιμετωπίζονταν έγκαιρα και αποτελεσματικά μια σειρά από αναίτιες δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής", εν προκειμένω με την ταχύτερη προώθηση των προγραμμάτων ανακαίνισης, εκσυγχρονισμού και αντικατάστασης των υφιστάμενων ακινήτων, γεγονός που θα είχε πολλαπλασιαστικά οφέλη στο σύνολο της οικονομίας.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ακόμη κι αν θεωρήσει κανείς πως η περίοδος ζωής κάθε οικιστικού ακινήτου υπερβαίνει τα 100 έτη, μόνο για αντικατάσταση ή/και ανακαίνιση του συνόλου των ακινήτων της χώρας απαιτούνται ετήσιες επενδύσεις άνω των 8 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσό διπλάσιο απ’ τα 4 δισ. ευρώ που θα διαμορφωθούν το 2013.

"Σημειώνεται ότι η συνολική επίπτωση στην πτώση του ΑΕΠ και στην αύξηση της ανεργίας από την πλήρη διακοπή της λειτουργίας της αγοράς ακινήτων το 2013 είναι ασφαλώς πολύ μεγαλύτερη από τις -1,4 ποσοστιαίες μονάδες. Εάν ληφθούν υπόψη και οι έμμεσες επιδράσεις, τότε η επίπτωση πιθανότατα υπερβαίνει τις 2,5 ποσοστιαίες μοναδες. Πολλοί σημαντικοί παραγωγικοί κλάδοι της χώρας (μη μεταλλικά ορυκτά, έπιπλα, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, κ.ά.) και επίσης σημαντικές επαγγελματικές τάξεις, έχουν καθηλωθεί σε υπέρμετρα χαμηλά επίπεδα παραγωγής και εγχώριου κύκλου εργασιών λόγω του ανεξέλεγκτου καταποντισμού της οικονομικής δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων" σημειώνεται.

Μάλιστα, όπως φανερώνουν τα στοιχεία έως και τον Σεπτέμβριο, ο καταποντισμός της οικοδομικής δραστηριότητας συνεχίζεται, με συνέπεια ό όγκος των νέων οικοδομών (σε κυβικά μέτρα), με βάση τις εκδοθείσες νέες άδειες οικοδομών, να μειωθεί περαιτέρω κατά -37,1% σε ετήσια βάση και να διαμορφωθεί στις 738,2 χιλ. m3, έναντι 7.068 χιλ. m3 τον Σεπτέμβριο του 2005 !

Είναι ενδεικτικό ότι στο 7μηνο 2013 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ), ολοκληρώθηκαν μόλις 7.009 κατοικίες σε όλη τη χώρα, έναντι 12.622 το 7μηνο 2012 και 66.162 το 7μηνο 2007 !

Αυτά και μόνο τα στοιχεία αναδεικνύουν την τεράστια σημασία που είχε ο εξορθολογισμός της φορολογίας επί των ακινήτων από το 2014, υπογραμμίζουν οι συντάκτες του οικονομικού δελτίου. Στην κατεύθυνση αυτή το σχέδιο νόμου για τη φορολογία ακινήτων με σημαντικά διευρυμένη φορολογική βάση (ο ΕΦΙΑ), σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση του συντελεστή του φόρου επί των συναλλαγών ακινήτων σε επίπεδα κάτω του 3%, έτσι ώστε να εξουδετερώνεται η απαγορευτική επίπτωση στις συναλλαγές ακινήτων από την μη προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, θα μπορούσε να επιδράσει σε σημαντική αύξηση των συναλλαγών και αύξηση των επενδύσεων σε ακίνητα σε επίπεδα άνω των 7 δισ. ευρώ από το 2015. Ωστόσο, με τον ΕΦΙΑ+ΦΑΠ που κατατέθηκε (και συζητείται) στη Βουλή, επιβάλλεται και πάλι διπλός φόρος στα ακίνητα και στην περιουσία σε ακίνητα που υπερβαίνει σε αντικειμενική αξία τα 300.000 ευρώ, γεγονός που διατηρεί το σοβαρό εμπόδιο στην επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων, παρά την αναμενόμενη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις συναλλαγές ακινήτων που είναι προς την σωστή κατεύθυνση, σημειώνουν οι συντάκτες.