Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Η φωτιά στην κυβέρνηση αναβάλλει το φόρο ακινήτων.




Σε άλυτο γρίφο για την κυβέρνηση, εξελίσσεται πλέον ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, κατάθεση του οποίου αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα αν και ήταν να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για «τεχνικές δυσκολίες», ωστόσο, είναι περισσότερο από φανερό το γεγονός ότι το βασικό πρόβλημα είναι πολιτικό. Η κυβέρνηση δε μπορεί να βρει τη χρυσή τομή ώστε να περάσει το νομοσχέδιο χωρίς απώλειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ν. Σηφουνάκης, δήλωσε ότι μπορεί να μην ψηφίσει τον ΕΝΦΑ αν κατατεθεί στη Βουλή ως έχει.

Υπ΄αυτές τις συνθήκες δόθηκε ολιγοήμερη παράταση στην κατάθεσή του η οποία μπορεί να γίνει από τη Δευτέρα και ύστερα.

Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αναφέρουν ότι θα προβλέπεται και η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3% από 10%.

Παράλληλα, δεν πρόκειται να αλλάξει η λεγόμενη και... αριστερή φιλοσοφία του νομοσχέδιου, ήτοι θα είναι διπλός ο φόρος και οι έχοντες περιουσία πάνω από 300.000 ευρώ θα πληρώσουν ακριβά.

Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια. Ο συμπληρωματικός φόρος θα έχει τη λογική του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που ισχύει και σήμερα. Δηλαδή θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική φορολογική κλίμακα.

Οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω των 800.000 ευρώ.

Τέλος, θα προβλέπει την πληρωμή του φόρου σε έξι μηνιαίες δόσεις για το 2014 αλλά σε εννέα από το 2015 ενώ θα υπάρχουν προβλέψεις για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και για τους ιδιοκτήτες που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες ή άνεργοι.