Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Καταργείται η δυνατότητα εκχώρησης στο Δημόσιο των μισθωμάτων που δεν έχουν εισπραχθεί.



Από την Πρωτοχρονιά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, χάνουν την δυνατότητα να εκχωρούν στο δημόσιο τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν, προκειμένου να μην πληρώσουν φόρο εισοδήματος για αυτά.

Σημειώνεται, ότι μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούσαν να απαλλαχθούν από την υποχρέωση δήλωσης ενοικίων που δεν είχαν εισπράξει. Αυτό γινόταν υποβάλοντας στο τμήμα Εισοδήματος της Εφορίας μια δήλωση εκχώρησης στο Δημόσιο.

Αυτό αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν φόρους, χωρίς στην ουσία να εισπράτουν ενοίκια.

Όπως αναφέρει στο capital.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτος Παραδιάς, "σε μια εποχή που ο αριθμός αυτών που δεν είναι συνεπείς στην πληρωμή του ενοικίου αυξάνεται συνεχώς λόγω της οικονομικής κρίσης, οι ιδιοκτήτες εκτός από την απώλεια των σχετικών μισθωμάτων θα πρέπει να επιβαρυνθούν και με πρόσθετους φόρους.

Ο κ. Παραδιάς εκτιμά μάλιστα ότι τα νέα αυτά δεδομένα, θα αναγκάσουν τους ιδιοκτήτες να κινούνται πολύ σύντομα νομικά εναντίον όσων δεν πληρώνουν εγκαίρως το ενοίκιό τους προκειμένου να μην επιβαρυνθούν και με πρόσθετο φόρο για ενοίκια που υπάρχει ο κίνδυνος να μην εισπράξουν ποτέ".