Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Ολο το σχέδιο αξιοποίησης της Κασσιόπης στην Κέρκυρα.




Ξενοδοχειακή μονάδα, παραθεριστικές κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόριο, καφέ, τουριστικός λιμένας, εμπορικά κέντρα, χώροι εστίασης και αναψυχής.

Αυτές είναι οι χρήσεις που προβλέπονται στην έκταση των περίπου 500 στρεμμάτων που βρίσκεται στην Κασσιόπη της Κέρκυρας και πριν μερικούς μήνες αποκτήθηκε από την αμερικανική εταιρεία NCH Capital έναντι συνολικού ποσού 100 εκατ. ευρώ για χρήση 99 ετών.

Χθες πήρε το πράσινο φως το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε το ΕΣΧΑΔΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος το οποίο, σύμφωνα με το ΠΔ θα αναπτυχθεί σε έκταση 36.400 τ.μ. Τα 7.280 τ.μ. θα αφορούν στο ξενοδοχείο και τα υπόλοιπα στις άλλες χρήσεις. Το ΠΔ προβλέπει:

- Μέγιστο επιτρεπόμενο συντελεστής δόμησης: 0,2 στο σύνολο της εκτάσεως της ζώνης Ι. Εκεί θα δημιουργηθεί το ξενοδοχείο και οι παραθεριστικές κατοικίες, στο 20 των συνολικά 182 στρεμμάτων

- Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη: 50% στο σύνολο της εκτάσεως της ζώνης Ι.
- Ξενοδοχείο και άλλες χρήσεις θα μπορούν να κτιστούν σε απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων από τον αιγιαλό.

- Τα κτίρια κατοικίας και τα υπόλοιπα κτίρια μπορούν να κτιστούν σε απόσταση 30 μέτρων από τον αιγιαλό.

Στη Ζώνη ΙΙ (265 στρεμμάτων), η οποία αποτελείται από τις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις που περιλαμβάνονται στο ακίνητο, απαγορεύεται η δόμηση. Επιτρέπεται ωστόσο, η διαμόρφωση διαδρομών περιπάτου και ποδηλάτου, η τοποθέτηση ξύλινων περιπτέρων και υπαίθριων καθιστικών, καθώς και η διάνοιξη δασικών οδών και εκτέλεση έργων αντιπυρικής προστασίας κατόπιν συνολικής μελέτης πυροπροστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η έκταση των 490.000 τ.μ. στην Κασσιόπη μεταβιβάστηκε στους Αμερικανούς με το θεσμό της επιφανείας, δηλαδή για 99 χρόνια η εταιρεία θα μπορεί να το εκμεταλλευτεί αλλά το ακίνητο θα ανήκει στο δημόσιο. Από τα 100 εκατομμύρια του συνολικού τιμήματος, τα 23 αφορούν στο οικονομικό αντάλλαγμα για την απόκτηση του δικαιώματος της επιφάνειας, τα 2,3 εκατ. αφορούν στην συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στην μελλοντική υπεραξία του ακινήτου μετά από 6 χρόνια, ενώ σε 75 εκατ. ευρώ εκτιμάται το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Η NCH Capital έχει έδρα την Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων με έμφαση στο real estate, την πρωτογενή παραγωγή και το private equity και λειτουργεί 21 επενδυτικά κεφάλαια.