Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Σε ένα πακέτο ενιαίος φόρος και πλειστηριασμοί.


Η κυβέρνηση καλείται να σταθμίσει τις διαθέσεις των βουλευτών της, ενόψει της κατάθεσης την προσεχή εβδομάδα δύο νομοσχεδίων, ενός για τον φόρο ακινήτων και ενός για τον κώδικα φορολογικών διαδικασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η διάταξη για τους πλειστηριασμούς αναμένεται να ενταχθεί ως τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ώστε τα δύο ακανθώδη ζητήματα να εγκριθούν σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία και να μη δοκιμασθεί και σε ακόμη μία συζήτηση η κυβερνητική πλειοψηφία. «Απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας δεν είναι νοητή. Θα περιμένω μέχρι το τέλος της συζήτησης απαντήσεις από τον υπουργό Οικονομικών αλλά και ορισμένες εξηγήσεις σχετικά με το ζήτημα της φορολογίας, ιδίως της ακίνητης περιουσίας», ήταν η χαρακτηριστική χθεσινή αποστροφή του κ. Πρ. Παυλόπουλου. «Ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό και υποστηρίζουμε την εκτέλεσή του, αλλά σε ό,τι αφορά την ψήφιση οποιωνδήποτε μέτρων από εδώ και πέρα, δεν είναι νοητό να υπάρξει οποιαδήποτε επιβάρυνση του Ελληνα», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, έρχεται συχνά στην επιφάνεια η παρασκηνιακή κόντρα ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους σχετικά με τον επιμερισμό των ευθυνών για την κρίση. Στην κορυφή του παγόβουνου, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά πήρε το βάρος από την αφροσύνη των κυβερνήσεων Παπανδρέου - Παπαδήμου». Και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Συγκυβερνάμε για να φύγουμε από τον εφιάλτη στον οποίο μας οδήγησαν οι πολιτικές αυτών των κυβερνήσεων». Στο θέμα των πλειστηριασμών εστίασε και ο κ. Γ. Βλάχος, ο οποίος τόνισε ότι «η έξωση από το σπίτι αποτελεί για τον κάθε συμπολίτη μας τον απόλυτο εξευτελισμό. Η απώλεια της οικογενειακής στέγης για πολλούς είναι το τέλος του ονείρου. Γι’ αυτό πρέπει έναντι οποιουδήποτε τιμήματος να αποφευχθεί». Για «σιωπηλή οργή της μεσαίας τάξης» έκανε λόγο ο κ. Αργ. Ντινόπουλος. «Τυχόν νέα φορολογικά μέτρα θα σήμαιναν δήμευση», σημείωσε ο κ. Αν. Νεράντζης. «Οι πολίτες βρίσκονται στα όρια των αντοχών», πρόσθεσε ο κ. Αλ. Δερμετζόπουλος.

Για τους πλειστηριασμούς, πάντως, βουλευτές υποστηρίζουν λύση που να περιλαμβάνει ακατάσχετο τουλάχιστον έως 200 χιλ. ευρώ και με εισοδηματικά κριτήρια σημαντικά μεγαλύτερα των 20 χιλ. ευρώ, ενώ άλλοι, από τον χώρο της Ν.Δ. επίσης, τάσσονται υπέρ μιας ολιγόμηνης παράτασης του ισχύοντος καθεστώτος, ώστε να αναζητηθεί μια δίκαιη και συνολική διευθέτηση του προβλήματος. Το γεγονός ότι έχει κατατεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση τροπολογία σε μια τέτοια κατεύθυνση, η οποία προγραμματίζεται να συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη, περιπλέκει τα πράγματα. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που χθες ο κ. Γ. Ντόλιος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.