Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο Φόρο Ακινήτων.



Σε σημαντικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από πιέσεις των βουλευτών που τελικά ψήφισαν με 152 ψήφους τον σχετικό νόμο. Ευνοημένες από τις αλλαγές είναι οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες καθώς και οικογένειες με ανάπηρους. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που έγιναν την τελευταία στιγμή είναι:

Τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, οικογένειες με ένα μέλος με αναπηρία άνω του 80% απαλλάσσονται από τον φόρο ακινήτων εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί. Το προηγούμενο όριο ήταν 9.000 ευρώ.

Χαρακτηρίζονται ως ημιτελή και τα ακίνητα τα οποία έχουν ουσιαστικά αποπερατωθεί αλλά δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί και έτσι ο φόρος ακινήτων σε αυτά μειώνεται κατά 60%.

Μειώνεται κατά 50% ο φόρος ακινήτων για αγροτεμάχια που είναι χέρσες και μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Τα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε αγρανάπαυση εμπίπτουν στο συντελεστή 2, δηλαδή επιβαρύνονται με διπλάσιο βασικό φόρο ήτοι δυο ευρώ ανά στρέμμα όπως και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Επιβάλλεται πλήρης φόρος ακινήτων σε όσους κατέχουν ακίνητα τα οποία ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις real estate καθώς και άλλοι ιδιώτες που κατέχουν ακίνητα τα οποία ενοικιάζουν στο δημόσιο, θα πληρώσουν κανονικά φόρο.

Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 60% για τα ακίνητα για τα οποία ισχύει μερική απαγόρευση χρήσης εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού (η αρχική διατύπωση προέβλεπε 30% μείωση).

Για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, προβλέπεται μηδενικός συντελεστής ειδικών κτηρίων, καθώς και μηδενικός συντελεστής βοηθητικών χώρων, και για τα ειδικά κτήρια κτηνοτροφικής χρήσης (το αρχικό σχέδιο αναφερόταν μονάχα στα αγροτικής χρήσης ειδικά κτήρια).

Καταγράφεται η ρητή διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών, πως για να ισχύσει η μερική ή η ολική απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να μην έχει αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία (στην αρχική διατύπωση, υπήρχε μονάχα ο όρος της μη δέσμευσης του ενδιαφερομένου με ληξιπρόθεσμες οφειλές).