Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Στουρνάρας: 3.000 ακίνητα έτοιμα προς αξιοποίηση.




Τον απολογισμό του στο υπουργείο Οικονομικών, έκανε χθες ο αποχωρήσας από την οδό Νίκης, Γ. Στουρνάρας, αφιερώνοντας ένα μέρος στις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι 30 αποκρατικοποιήσεις ολοκληρώθηκαν ή βαίνουν προς συμβασιοποίηση ενώ έχουν ολοκληρωθεί 16 διαγωνισμοί αξίας 5 δισ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 2,9 δισ. ευρώ.

Οπως αποκαλύπτει μάλιστα ο κ. Στουρνάρας, περισσότερα από 80.000 ακίνητα έχουν αξιολογηθεί και περισσότερα από 3.000 ακίνητα έχουν προεπιλεγεί για αξιοποίηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διαδικτυακή πλατφόρμα δημοπράτησης δημοσίων ακινήτων e-auction με συνεργασία της ΕΤΑΔ ενώ τόνισε ότι το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ τον Μάιο του 2014 είχε 10 εταιρείες, 22 υποδομές και 1.000 ακίνητα προς αξιοποίηση. Τέλος, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2013 όπου υπήρχαν 4 ολοκληρωμένοι διαγωνισμοί σήμερα υπάρχουν 16, σε εξέλιξη 14 αντί για 9 πέρυσι και 14 επικείμενοι αντί για 22 το 2013 ενώ για την επιτάχυνση του προγράμματος μέσα σε 2,5 χρόνια έχουν αρθεί περίπου 90 ρυθμιστικά και διοικητικά εμπόδια.

Το σημαντικό ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνει και το ΔΝΤ καθώς στην εκθεση που δόθηκε την Τρίτη το απόγευμα στη δημοσιότητα αναφέρει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν βασικό πυλώνα του προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα, δεδομένου ότι συμβάλλει στη μείωση του δημόσιου χρέους, - ιδιαίτερα μέσω της εισροής άμεσων ξένων επενδύσεων. Όπως τονίζεται, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά στο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, ακόμη και αν η πώληση των περιουσιακών στοιχείων ξεπερνά τη διάρκεια του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής (δηλαδή θα συνεχίζονται και μετά το Μνημόνιο).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να θωρακίσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης από πολιτικές πιέσεις. Η παροχή βασικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών από ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις θα πρέπει να διαφυλαχθεί στο ακέραιο, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στη δημιουργία Κανονιστικού Πλαισίου για:

- αεροδρόμια,

- λιμάνια,

- νερό,

- ιππόδρομο – ΟΔΙΕ.

Για το σκοπό αυτό επείγει η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ).

Το ΔΝΤ κάνει, ωστόσο και ορισμένες πολύ σημαντικές συστάσεις. Συγκεκριμένα άμεσα, πριν από την εκταμίευση της υποδόσεως του Ιουνίου θα πρέπει:

1. Το ΤΑΙΠΕΔ να εγκαινιάσει διαδικασία για Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για πώληση των μετοχών πλειοψηφίας για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

2. Το ΤΑΙΠΕΔ να διορίσει τουλάχιστον ένα μέλος στα Δ.Σ. των εταιριών του χαρτοφυλακίου του, όπου δεν εκπροσωπείται.

3. Οι αρχές μεταβιβάζουν το 17% των μετοχών της ΔΕΗ που κατέχει η κυβέρνηση σε ΤΑΙΠΕΔ να αρχίσει να προετοιμάζει την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

4. Η Κυβέρνηση να υλοποιήσει έναν κατάλογο εκκρεμών δράσεων που απαιτούνται για βασικές ιδιωτικοποιήσεις.

5. Η ΔΕΗ να προβεί στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση του ΑΔΜΗΕ.

6. Οι αρχές να φέρουν νόμο για την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ».

7. Να αλλάξουν νόμοι για να ελέγχει άμεσα και καλύτερα το ΤΑΙΠΕΔ τις εταιρείες που έχει στο χαρτοφυλάκιό του.

Οι Αρχές, σε συνεννόηση με την Τρόικα θα φέρουν νόμο με τον οποίο:

i. Θα μπορέσει ο Διευθύνων Σύμβουλος να ενεργεί ως πρόεδρος και να μειώσει τον αριθμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που απαιτείται να είναι παρόντες για να γίνει συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου

ιι. Θα εξασφαλίζουν την αδιάλειπτη συνέχιση της λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, σε περίπτωση που η θέση του προέδρου μένει κενή

ιιι) θα παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία σε εργαλεία και διαδικασίες για πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων

Επιπλέον το ΤΑΙΠΕΔ θα ελέγχει ανά μηνά τα οικονομικά των επιχειρήσεων που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό του. Το ΤΑΙΠΕΔ θα καθορίζει στόχους και κριτήρια, σύμφωνα με την διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

Για τις εταιρείες ύδρευσης προβλέπονται μέτρα για την ενίσχυση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής.

Για την αναδιάρθρωση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, οι αρχές θα λάβουν τα ακόλουθα μέτρα:

1. Θέσπιση νομοθεσίας για την ιδιωτικοποίηση των μικρών ΔΕΗ μέχρι τον Ιούνιο του 2014.

2. Ιδιοκτησία από το κράτος ή από οποιαδήποτε άλλη οντότητα που ελέγχεται από το κράτος κάθε ποσόστωση

Μετοχές ΑΔΜΗΕ θα υπόκεινται στους ακόλουθους όρους:

I. Η εκτέλεση του προγράμματος θα γίνει με αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται συνέπειας με τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ

II. Τα δικαιώματα ψήφου που απορρέουν από την κυριότητα των μετοχών της ΑΔΜΗΕ θα ασκείται χωριστά (δηλαδή με χωριστές κρατικές οντότητες) από εκείνα της ΔΕΗ ή άλλη εταιρεία ενέργειας.

III. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, σε όλες τις φάσεις της, γίνεται σε πλήρη συνεργασία μεταξύ ΔΕΗ, Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ρυθμιστικής αρχής ενέργειας (ΡΑΕ), και ΤΑΙΠΕΔ.