Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Πληθώρα πωλήσεων κατοικιών σε τιμές κάτω από την αντικειμενική.



Η κρίση στην αγορά των ακινήτων αποτυπώνεται τόσο απί την πληθώρα πωλήσεων κατοικιών σε τιμές κάτω από την αντικειμενική αλλά και από την πτώση στις τιμές των ενοικίων.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο Fitch θα υπάρξει εντός του 2014 νέα μείωση των τιμών των ακινήτων της τάξης του 11% ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των τραπεζών να δώσουν ρευστότητα στην αγορά. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως η περιορισμένη χορήγηση δανείων και η αδυναμία των αγοραστών συνεχίζουν να πιέζουν τις τιμές.

H Fitch εκτιμά ότι η υποχώρηση των τιμών των ακινήτων από το 2008 θα φτάσει συνολικά το 45%, αντανακλώντας το δυσμενές κλίμα στην αγορά του real estate. Η έλλειψη ζήτησης οφείλεται στην αβεβαιότητα των νοικοκυριών σχετικά με την απασχόληση και τα μελλοντικά τους εισοδήματα, στην υψηλή φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων σε συνδυασμό με τη μεγάλη απόκλιση των αντικειμενικών αξιών και στην προσεκτική στάση των τραπεζών στη χορήγηση νέων δανείων.

Ενοίκια

Την ίδια ώρα ιδιοκτήτες προκειμένου να μην μένουν άδεια τα διαμερίσματά τους, έχουν ρίξει αρκετά τις τιμές τους για να προσελκύσουν ενοικιαστές. Αποτέλεσμα να υπάρχει την τελευταία τριετία μείωση ενοικίων που προσεγγίζει ή ακόμα και ξεπερνά το 50%. Η μείωση αυτή αφορά κυρίως μεγαλύτερης επιφάνειας ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβότερες περιοχές. Τα ακίνητα αυτά έχουν και τη μεγαλύτερη μεγαλύτερη δυσκολία στο να προσελκύσουν ενοικιαστές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ζήτηση στρέφεται κυρίως σε ακίνητα έως 80-100 τ.μ. με κόστος ενοικίασης 300-500 ευρώ μηνιαίως.