Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Με προσφυγές στο ΣτΕ αντιδρούν στην πολεοδόμηση.




Η πολεοδομική υποβάθμιση εκ τών υστέρων μίας περιοχής με οχλούσες χρήσεις δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα και αντίκειται στην πάγια νομολογία τού ΣτΕ . Ετσι χαρακτηρίζουν έγκυροι νομικοί κύκλοι της ρυθμίσεις για τις αλλαγές στην χρήση γης στις περιοχές αμιγούς κατοικίας. Μάλιστα , λένε ότι σύντομα θα κατατεθούν οι πρώτες προσφυγές στο ανώτατο δικαστήριο. Στο μεταξύ, με τροπολογία περιορίζονται τελικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις στις περιοχές αμιγούς κατοικίας για τα οικόπεδα που «βλέπουν» κεντρικούς δρόμους και λεωφόρους. Συγκεκεριμένα, ορίζεται πως στα οικόπεδα με πρόσωπο επί κυρίων οδικών αξόνων, για τις περιπτώσεις που στις θέσεις αυτές έχουν καθοριστεί χρήσεις αμιγούς ή αποκλειστικής κατοικίας βάσει διαταγμάτων, επιτρέπονται επιπλέον μόνο χρήσεις πρεσβειών και γραφείων.

Η χρήση «γραφεία», επισημαίνεται, πρέπει να είναι συμβατή με την κύρια χρήση της κατοικίας. Κάτι που σημαίνει πως επιτρέπεται σε υφιστάμενες κατοικίες να αποκτήσουν χρήση γραφείων, υπογράμμιζαν αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΚΑ.

Με τη χθεσινή τροπολογία, ορίζεται ακόμα πως ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει το δικαίωμα να τροποποιεί τις κατηγορίες χρήσεων γης που προβλέπονται στον νέο νόμο ή και το περιεχόμενο αυτών, με προεδρικό διάταγμα αντί της υπουργικής απόφασης που προέβλεπε μέχρι τώρα το κείμενο του νόμου. «Ωστε η οποιαδήποτε αλλαγή να περάσει από την κρίση και τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας», επισήμαιναν στο ΥΠΕΚΑ.

Επίσης, αίρεται ο οποιοσδήποτε περιορισμός αριθμού κλινών και επιφάνειας γηπέδου σε ό,τι αφορά στη δημιουργία ξενοδοχείων και τουριστικών εγκαταστάσεων σε μικρούς οικισμούς, κάτω των 2.000 κατοίκων.

Το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση ψηφίστηκε χθες επί του συνόλου από τη Βουλή.