Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Fitch: Οι τιμές των κατοικιών θα μειωθούν κατά 45% από το 2008.




Στο 45% θα φτάσει η υποχώρηση των τιμών των ακινήτων από το 2008, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του διεθνούς οίκου Fitch.

Σε έκθεσή του ο οίκος επισημαίνει ότι θα υπάρξει εντός του 2014 νέα μείωση των τιμών της τάξης του 11% ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των τραπεζών να δώσουν ρευστότητα στην αγορά, δηλαδή της αδύναμης στεγαστικής πίστης. Η Fitch αναφέρει πως η περιορισμένη χορήγηση δανείων και η αδυναμία των αγοραστών συνεχίζουν να πιέζουν τις τιμές.

Σύμφωνα με τον οίκο, η ιρλανδική οικονομία έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα, στην Πορτογαλία η αγορά έχει σταθεροποιηθεί αλλα παραμένει εύθραυστη ενώ η ισπανική αγορά αναμένεται να αγγίξει το χαμηλό της περίπου στις αρχές του 2015.

Η Fitch προβλέπει μονοψήφιο ποσοστό αύξησης των τιμών κατοικιών στην Ιρλανδία, οι οποίες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη, της τάξης του 50% από τα υψηλά του 2007.

Το γεγονός οτι η ισπανική οικονομία αναπτύσσεται και η ανεργία συρρικνώνεται μακροπρόθεσμα θα βοηθήσει τις τιμές κατοικιών. Ωστόσο, η αγορά έχει μεγάλο απόθεμα απούλητων ιδιοκτησιών και η ζήτηση παραμένει περιορισμένη εξαιτίας της υψηλής ανεργίας, του υψηλού πιστωτικού κόστους και του μειωμένου πραγματικού εισοδήματος.

Η Fitch προβλέπει συγκρατημένη αύξηση του ΑΕΠ για Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα το 2014 και το 2015, σημειώνει ωστόσο πως οι στεγαστικές αγορές παραμένουν αδύναμες και αναμένεται περαιτέρω διόρθωση των τιμών προτού σταθεροποιηθούν οι αγορές.

Τέλος η διόρθωση των τιμών στην Ιταλία έχει αρχίσει να επιβραδύνεται ενώ αναμένεται περαιτέρω πτώση έως και 7%, με τη συνολική διαφορά από τα υψηλά να διαμορφώνεται στο 20%.