Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Είναι η ώρα των ευκαιριών;




Η «φούσκα» στην αγορά των ακινήτων, με αποκορύφωμα την περίοδο 1999 με 2008 οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση τιμών που σε κάποιες περιοχές γύρισαν πίσω στη δεκαετία του '80.Σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank, δείγμα του βαθμού υπερτίμησης των τιμών των κατοικιών την περίοδο εκείνη αποτελεί και το ότι η συνολική άνοδος των αξιών κατά το συγκεκριμένο διάστημα άγγιξε το 91%, τη στιγμή που η αντίστοιχη άνοδος του πραγματικού ΑΕΠ κατά την ίδια περίοδο ήταν πολύ μικρότερη.

Οι τιμές όπως έχουν διαμορφωθεί πια, καθιστούν την ελληνική αγορά ακινήτων την πιο υποτιμημένη του κόσμου, μετά την ιαπωνική, υποδεικνύει μελέτη της Knight Frank. Να σημειωθεί ότι επτά στα 10 ακίνητα που βγαίνουν προς πώληση έχουν τιμές κάτω από την αντικειμενική αξία. Από την άλλη, η ελληνική πρωτεύουσα φιγουράρει πλέον υψηλότερα στην κατάταξη σχετικά με τις προοπτικές υλοποίησης νέων επενδύσεων, αφού καταλαμβάνει την 13η θέση μεταξύ των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Τεράστια βουτιά, που ξεπερνά σε πολλές περιοχές το 60%, καταγράφεται και στα νεόδμητα, με αποτέλεσμα να πωλούνται και κάτω από το κόστος κατασκευής. Το απόθεμα σπιτιών προς πώληση εκτιμάται στα 250.000 - 270.000 πανελλαδικά.

Υπάρχουν εργολάβοι που αναγκάζονται να πουλήσουν διαμερίσματα ακόμη και κάτω από 1.000 ευρώ/τμ. όταν η κατασκευή τους κόστισε 1.200-1.500 ευρώ/τμ. Αυτό αφορά περισσότερο τα διαμερίσματα στις δυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης.Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως το 2014 οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα πρέπει να βρίσκονται με το «χέρι στην σκανδάλη», καθώς ενδέχεται να διαμορφωθούν τιμές που δεν θα μπορέσουν να ξαναπετύχουν τα επόμενα χρόνια.Ειδικά στα ακίνητα παλαιότητας, κυρίως στις φτωχές περιοχές της Αθήνας αλλά και σε πολλές επαρχιακές πόλεις, οι τιμές έχουν πέσει σε τέτοια επίπεδα που μπορούν να εκληφθούν ως χρυσές ευκαιρίες.