Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Πήρατε δάνειο σε ελβετικό νόσμισμα; Σας ενδιαφέρει.



Όσοι έχουν δάνειο σε ελβετικό φράγκο, έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα τα τελευταία χρόνια καθώς το Ελβετικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε έναντι του ευρώ από ισοτιμία ευρώ/φράγκο πού ήταν στο 1,60 περίπου πριν από κάποια χρόνια στο 1,20 σήμερα και αυτό με παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, η οποία συνεχίζει να παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος, μην αφήνοντας το φράγκο να ενισχυθεί έναντι του ευρώ πέρα από αυτή την ισοτιμία.

Σημειώνεται ότι κυρίως τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, είτε συναφθέντα αρχικώς σε ελβετικό φράγκο είτε κατόπιν μετατροπής από ευρώ, αφορούν στεγαστικά, ενυπόθηκα, δάνεια, τα οποία δόθηκαν κυρίως τα έτη 2006-2008. Με την αλλαγή της ισοτιμίας ευρώ προς ελβετικό φράγκο οι δανειολήπτες σήμερα πληρώνουν είτε μια πολύ αυξημένη μηνιαία δόση είτε το άληκτο κεφάλαιο του δανείου τους, παρά τις συνεχείς καταβολές αντί να μειώνεται, αυξάνεται. Σημειώνεται ότι εκτιμάται ότι περίπου 65.000 χιλιάδες οικογένειες, έχουν πάρει τέτοια δάνεια.

Μάλιστα πριν από λίγες μέρες βρήκε και η πρώτη θετική απόφαση από το Πολ. Πρωτ. Ξάνθης για τα δάνεια σε Ελβετικά Φράγκα. "Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης έκρινε καταχρηστικό και άκυρο, τον όρο της δανειακής σύμβασης, με τον οποίο ο οφειλέτης υποχρεούται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς την τράπεζα σε ευρώ με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος χορήγησης την ημέρα καταβολής. Αποτέλεσμα αυτών είναι πλέον οι καταβολές που πραγματοποιεί οφειλέτης σε ευρώ, να πρέπει να υπολογίζονται από την τράπεζα σε ελβετικά φράγκα, με βάση την μεταξύ των δύο νομισμάτων συναλλαγματική ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημέρα εκταμίευσης του δανείου. Με την ανωτέρω απόφαση απεγκλωβίζονται δανειολήπτες που ενώ επί σειρά ετών αποπλήρωναν κανονικά το δάνειο τους, βρέθηκαν να χρωστούν στις τράπεζες μετά από χρόνια τα ίδια ή και παραπάνω χρήματα από όσα είχαν πάρει στην αρχή. 'Ολη την απόφαση μπορείτε να την βρείτε εδώ.

Επίσης, για το θέμα μπορείτε να δείτε και την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. για τους καταναλωτές που συνάπτουν σύμβαση δανείου σε ξένο νόμισμα, όπου σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται οι καταναλωτές που συνάπτουν σύμβαση δανείου σε ξένο νόμισμα πρέπει να μπορούν να αξιολογούν τις οικονομικές συνέπειες της εφαρμογής στις δόσεις αποπληρωμής του δανείου συναλλαγματικής ισοτιμίας διαφορετικής από εκείνη που εφαρμόσθηκε για τον υπολογισμό του ύψους του δανείου κατά την αποδέσμευσή του (τιμή αγοράς του νομίσματος. Επίσης αναφέρεται ότι ο εθνικός δικαστής μπορεί να εφαρμόζει αντί καταχρηστικής ρήτρας διάταξη του εθνικού δικαίου προκειμένου να αποκαθιστά την ισορροπία μεταξύ των αντισυμβαλλομένων και τα διατηρεί το κύρος της συμβάσεως. Δείτε εδώ όλη την απόφαση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει και υπό σύσταση Σύλλογος Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο. Μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα του http://www.daneia-chf.gr/archiki.html

Τέλος, από τα στοιχεία του Μαϊου, σχεδόν 10.000 κλήσεις - επισκέψεις είχαν γίνει στον Τραπεζικό Μεσολαβητή για δάνεια, ληξιπρόθεσμες και πιστωτικές κάρτες. Πολλά αιτήματα αφορούσαν ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη μετατροπή δανείων χορηγηθέντων σε Ελβετικό Φράγκο, τόσο ιδιωτών όσο και επιχειρηματιών.