Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Οι αλλαγές που επέρχονται με το νομοσχέδιο για την χωροταξική μεταρρύθμιση.



Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα συζητηθεί και θα ψηφισθεί το ν/σ για την χωροταξική μεταρρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να ολοκληρωθούν εγκαίρως μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας.

Με το νομοσχέδιο επέρχονται μεγάλες αλλαγές στον χωροταξικό σχεδιασμό και στους παλιούς πολεοδομικούς κανονισμούς. Συγκεκριμένα, αλλάζουν οι χρήσεις γής, καταργούνται οι περιοχές αμιγούς κατοικίας και δημιουργούνται νέες κατηγορίες. Οι χρήσεις γης θα καθορίζονται από τα Τοπικά και Ειδικά Χωρικά Σχέδια, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια. Σύμφωνα με τους συντάκτες του νομοσχεδίου "επιδιώκεται να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης συγκεκριμένων περιοχών και να εξυπηρετηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων τους".

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που προωθούνται είναι:

-Καταργείται το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και τα Ρυθμιστικά Σχέδια, ως επίπεδα σχεδιασμού. Έτσι μειώνεται σημαντικά ή και εξαλείφεται σύμφωνα με το υπουργείο ο κίνδυνος επικαλύψεων, αντιφάσεων και αντιθέσεων μεταξύ των χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων διαφορετικών επιπέδων.

-Οι προβλέψεις των ρυθμιστικών σχεδίων ενσωματώνονται στον περιφερειακό σχεδιασμό.

-Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια και τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια αποτελούν το κανονιστικό πλαίσιο σε τοπικό επίπεδο που ρυθμίζει όλες τις παραμέτρους χωρικής ανάπτυξης

Oπως αναφέρει και το sofokleousin.gr σε περιοχές κατοικίας:

Δημιουργούνται 18 κατηγορίες χρήσεων γης - διπλάσιες από αυτές που υπάρχουν σήμερα.

Στις περιοχές που διέπονται από ειδικά διατάγματα, βάσει των οποίων επιτρέπεται τώρα μόνο η κατοικία, θα επιτρέπονται χρήσεις οι οποίες προβλέπονται από την κατηγορία Πολεοδομικού Κέντρου.

Αυτή είναι η νέα κατηγορία Κ1, η οποία ουσιαστικά αντικαθιστά εκείνη της «αμιγούς κατοικίας».

Θα μπορούν να εγκατασταθούν εκθεσιακά κέντρα, τράπεζες, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, χώροι στάθμευσης, πρατήρια καυσίμων, συνεργεία αυτοκινήτων, επαγγελματικά εργαστήρια κτλ. Χρήση κατοικίας Κ1 δεν θα μπορούν να έχουν ιδιοκτησίες που βρίσκονται πάνω σε πρωτεύουσες και δευτερεύουσες αρτηρίες, σε λεωφόρους και στο βασικό οδικό δίκτυο (π.χ. όσες βρίσκονται πάνω στη λεωφόρο Κηφισιάς).

Στις οικιστικές περιοχές με χαρακτήρα γειτονιάς προβλέπεται κατοικία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% ανά κτίριο. Σε αυτές τις γειτονιές θα επιτρέπονται επίσης χρήσεις κοινωνικής πρόνοιας, βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, ιδρύματα χρόνιων πασχόντων, κοινωφελείς ξενώνες, άσυλα, κτίρια εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια κ.ά.), αθλητικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, ιατρεία, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά καταστήματα κ.ά. Για τις συγκεκριμένες χρήσεις τίθενται περιορισμοί ως προς τη μέγιστη επιφάνεια ανά οικόπεδο, τη δυναμικότητα των μαθητών κτλ.

Συντελεστές δόμησης

Για τις οικιστικές περιοχές οι οποίες προτείνονται προς πολεοδόμηση με βάση τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια ή τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, καθορίζονται εκ των προτέρων ανώτατα όρια συντελεστή δόμησης ως εξής:

- Στις περιοχές που προορίζονται για χρήση κύριας κατοικίας ανώτατος συντελεστής 0,8.
- Σε προοριζόμενες για χρήση πολεοδομικού κέντρου ο συντελεστής δόμησης 1,2.
- Σε προοριζόμενες για χρήση τουρισμού - αναψυχής ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,6.
- Στις περιοχές που προορίζονται για χρήση παραθεριστικής (δεύτερης) κατοικίας ο ανώτατος συντελεστής δόμησης θα είναι 0,4.
- Σε προοριζόμενες για χρήσεις εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας ο συντελεστής δεν θα υπερβαίνει το 1,2.