Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΔΝΤ: ορατή μια νέα ενδεχόμενη κατάρρευση της αγοράς ακινήτων.



Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει πραγματικά από μια νέα ενδεχόμενη κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και για τον λόγο αυτό οι αρχές πρέπει να συνεργαστούν συντονισμένα, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε νέα έκθεση που ήρθε το φως της δημοσιότητας.

Οπως σημειώνεται στην έκθεση οι τιμές ακινήτων κινούνται πάνω από τους ιστορικούς τους μέσους όρους, σε αρκετές χώρες του πλανήτη ενώ το Ταμείο αφήνει να εννοηθεί ότι η ραγδαία αύξηση των τιμών ακινήτων - σε διεθνές επίπεδο - έχει καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη τιμών ακινήτων του ΔΝΤ υπάρχει αύξηση των τιμών των ακινήτων κατά +3,1% σε ετήσια βάση και οι τιμές ακινήτων αυξάνονται με μεγαλύτερους ρυθμούς στις αναδυόμενες αγορές. Συγκεκριμένα αναφέρονται οι Φιλιππίνες με αύξηση +10% από πέρυσι, η Κίνα με αύξηση +9% και η Βραζιλία με αύξηση +7%.

Οσον αφορά στις μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές ακινήτων έχουν σημειωθεί στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Συγκεκριμένα η Ελλάδα κατέγραψε μείωση 7% σε σχέση με πέρυσι, η Ιταλία μείωση 6,6% και η Ισπανία μείωση 5% .