Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Τσουναμι εξώσεων.




Μεγάλο είναι το πρόβλημα με τα ενοίκια που αδυνατούν να καταβάλουν συνταξιούχοι αλλά και άνεργοι, με τους ιδιοκτήτες να κάνουν υπομονή. «Αν, ωστόσο, δεν ισχύσει και για τις δηλώσεις του 2015 η εκχώρηση των ανείσπρακτων μισθωμάτων του 2014 τότε θα προκληθεί 'τσουνάμι' εξώσεων προκειμένου να γλιτώσουν οι ιδιοκτήτες τους φόρους», τονίζει ο κ. Παραδιάς.

Τα παραδείγματα των κακοπληρωτών καλύπτουν το σύνολο της κτηματαγοράς και δεν αφορούν μόνο κατοικίες όπου τα ποσά είναι σχετικά μικρά. Όπως τονίζουν γνώστες της αγοράς, στα καταστήματα, τα γραφεία και τους αποθηκευτικούς χώρους τα χρέη των μισθωτών ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Εν τω μεταξύ, φαίνεται να ακυρώνονται οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης και αφορούσε τη δυνατότητα των ιδιοκτητών να βγάζουν από το ακίνητά τους κατ' επάγγελμα «φεσατζήδες». Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν την άμεση έξωση από το ακίνητο αλλά και δικαστικές διαδικασίες-εξπρές ώστε να υποχρεωθεί ο ενοικιαστής να καταβάλει ενοίκια, κοινόχρηστα και άλλους λογαριασμούς που δεν πληρώνει. Όμως, οι προτάσεις της επιτροπής ακύρωναν το αυστηρό πλαίσιο καθώς δινόταν δίμηνη προθεσμία πληρωμής των οφειλών αντί 15νθήμερης που ίσχυε καθώς και μια απίστευτη γραφειοκρατία με την κοινοποίηση εξωδίκων, την άμεση εκτελεστότητα της διαταγής απόδοσης. Τέλος, επιμηκυνόταν ο χρόνος έναρξης εκτελεστότητάς της μετά 30 ημέρες (αντί των 20). Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις επανεξετάζονται και δεν θα τεθούν τελικά σε εφαρμογή.