Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Βρετανοί επενδυτές ακινήτων στην Κύπρο έκαναν αγωγές για παραπλανητικές πωλήσεις.



Πολυάριθμες αγωγές από Βρετανούς, θύματα λεγόμενων παραπλανητικών πρακτικών πώλησης ακινήτων και ενυπόθηκων δανείων στην Κύπρο, έχουν διευθετηθεί, όπως αναφέρεται στην οικονομική ενημερωτική ιστοσελίδα your money.com.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, χιλιάδες Βρετανοί επενδυτές, οι οποίοι αγόρασαν διαμερίσματα και βίλες στην Κύπρο πριν από την οικονομική κρίση, κίνησαν αγωγές για παραπλανητικές πωλήσεις εναντίον τραπεζών και πάνω από 20 Κύπριων εργολάβων, μεσιτών και δικηγόρων.

"Ισχυρίζονται ότι τους συμβούλευσαν να αγοράσουν ακίνητα με ενυπόθηκα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, λόγω των χαμηλών και δήθεν σταθερών επιτοκίων τους. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι τους, μετά την κατάρρευση της κυπριακής κτηματαγοράς, οι αξίες των ακινήτων έπεσαν κατακόρυφα και η δόση των δανείων τους αυξήθηκε με την εκτόξευση του φράγκου, αφήνοντας τους επενδυτές με περιουσίες που δεν μπορούσαν να πωληθούν ή να ενοικιαστούν και με μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις. Οι Βρετανοί υποστηρίζουν επίσης, ότι έπεσαν θύματα φιλόδοξων στόχων πωλήσεων και δεν έλαβαν καμία συμβουλή σχετικά με τους κινδύνους από την αύξηση των επιτοκίων.

Η ακρόαση της υπόθεσης ήταν προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, αλλά στο μεταξύ επιτεύχθηκε διευθέτηση στις 6 Ιουνίου.

Ο Duncan McNair, δικηγόρος 100 περίπου Βρετανών εναγόντων, δήλωσε ότι ο διακανονισμός θα μπορούσε "να αλλάξει σημαντικά το τοπίο για όλα τα θύματα".

"Έχουμε παλέψει σκληρά για να εξασφαλίσουμε δικαιοσύνη για τα θύματα της ασυνείδητης συμπεριφοράς από κυπριακές τράπεζες, εργολάβους, μεσίτες και τους δικηγόρους τους. Αυτή η διευθέτηση μιας πρώτης παρτίδας απαιτήσεων υπό όρους αποδεκτούς για τα θύματα, μας βοηθά να αξιοποιήσουμε τη θέση που έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα για τους πελάτες μας", ανέφερε.

"Οι κυπριακές τράπεζες προσπαθούν να αποφύγουν δυσμενείς για αυτές αποφάσεις από το γεγονός ότι τα αγγλικά δικαστήρια θα έχουν δικαιοδοσία να εκδικάζουν αγωγές παραπλανητικής πώλησης ακινήτων και δανείων. Υποστηρίζουν ότι οι απαιτήσεις θα πρέπει να εκδικαστούν στην Κύπρο, όπου δυστυχώς το δικαστικό σύστημα χαρακτηρίζεται από καθυστέρηση, αβεβαιότητα και αρκετή αναξιοπιστία", ανέφερε ο κ. McNair.

Ο κ. McNair, του οποίου η εταιρεία κατάφερε να εμπλέξει διάφορες κυπριακές τράπεζες στις διαπραγματεύσεις για το διακανονισμό, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο τα θύματα να κινήσουν τις διαδικασίες στην Αγγλία άμεσα, για να αποτρέψουν την εκδίκαση στην Κύπρο την οποία ζητούν οι τράπεζες.



Συμβουλεύει επίσης άλλα θύματα των κακών πρακτικών των τραπεζών να μην καθυστερούν, αφού πολλά θύματα μη εξυπηρετούμενων δανείων ενάγονται στην Κύπρο και οι αποφάσεις που εκδίδονται εφαρμόζονται αυστηρά από τις τράπεζες κατά των περιουσιακών στοιχείων των θυμάτων στην Βρετανία.