Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Τα 400 υποθηκοφυλακεία θα αντικατασταθούν με 16 περιφερειακά κτηματολογικά γραφεία.



Σημαντικές αλλαγές έρχονται στη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης. Μέσα στο καλοκαίρι θα δημιουργηθούν τα δύο πρώτα μόνιμα και οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στον Πειραιά.

Σήμερα, η χώρα καταγράφει τα ακίνητά της στα περίπου 400 υποθηκοφυλακεία. Στόχος είναι τα 400 υποθηκοφυλακεία θα αντικατασταθούν με 16 μόλις πλήρως οργανωμένα, σύγχρονα περιφερειακά κτηματολογικά γραφεία.

Αρα όπως ανέφερε ο υπουργός "θα αποκτήσουμε τις δύο πρώτες, οριστικές, τελικές δομές για το πώς μπορούμε να έχουμε οργανωμένες τις καταγραφές των ακινήτων μας". Γιατί όπως τόνισε "όσοι είχαν την ατυχία να ψάξουν στα υποθηκοφυλακεία, γνωρίζουν πολύ καλά αυτήν την εικόνα με τα τεράστια βιβλία όπου είναι καταγεγραμμένα τα πάντα".

Μάλιστα όπως σημείωσε ένας απλός πολίτης, ακόμα και σήμερα που μιλάμε, υπάρχουν περιοχές της χώρας, μπορεί, παίρνοντας τον δικό του ατομικό κωδικό, να έχει πρόσβαση μέσω internet στο αντίστοιχο κτηματολογικό γραφείο που λειτουργεί και να βλέπει τα ακίνητα ιδιοκτησίας του. Μόνος του. "Είναι μια τεράστια τομή στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Δεν χρειάζεται ο πολίτης να κινηθεί από το σπίτι του. Μπορεί να έχει πλήρη εικόνα μέσα από το διαδίκτυο".