Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Μεσίτες απο άλλο πλανήτη.




Τα μεσιτικά γραφεία που συμμετείχαν στην έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, για πρώτη φορά ύστερα από την έναρξη της ελληνικής κρίσης, βλέπουν σταθεροποίηση των αξιών κατοικιών. Και η πλειονότητα αυτών θεωρεί ότι οι τιμές πώλησης είναι λογικές έως και λίγο χαμηλές.

Ειδικότερα, από την τριμηνιαία έρευνα που πραγματοποιεί η ΤτΕ -σταθερά από το ‘α τρίμηνο του 2009- σε κτηματομεσιτικά γραφεία και συμβούλους ακίνητης περιουσίας προκύπτουν τα εξής ευρήματα.

- Tο 77% των ερωτηθέντων κρίνει ότι οι συνθήκες στην αγορά κατοικίας, σταθεροποιήθηκαν, ενώ το 17% αυτών, ποσοστό που οι συγγραφείς της έρευνας κρίνουν ως σημαντικό, θεωρεί ότι αυτές βελτιώθηκαν (σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).

- Ποσοστό 62% των συµµετεχόντων στην έρευνα θεωρεί τις τιµές πώλησης των κατοικιών λογικές. Παράλληλα, σηµαντικό ποσοστό των επαγγελµατιών (32%) θεωρεί ότι πλέον οι τιµές των κατοικιών σήµερα είναι χαµηλές (έναντι 15%, 25% και 41% κατά το β΄, γ΄ και δ΄ τρίµηνο του 2013, αντίστοιχα). Μόλις το 6% θεωρεί ότι οι τιμές είναι «λίγο υψηλές» (από 40% το α’ τρίμηνο του 2013), ενώ ουδείς από τους ερωτηθέντες (0%) εκτιμά ότι οι αξίες είναι «πολύ υψηλές».

- Το 64% των ερωτηθέντων εκτιµά ότι το α΄ τρίµηνο του 2014 οι αγοραίες αξίες παρέµειναν σταθερές σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο. Πρόκειται για την πρώτη φορά, όπως επισημαίνει η έρευνα, µετά την έναρξη της κρίσης όπου οι επαγγελµατίες καταγράφουν στην πλειοψηφία τους σταθεροποίηση των αξιών κατοικιών. Τα αντίστοιχα ποσοστά κατά το 2013 κυµάνθηκαν από 5% έως 41%.

- Οι ερωτώµενοι εκτίµησαν ότι οι τιµές κατοικιών έχουν υποχωρήσει από 13% έως 22% το α΄ τρίµηνο του 2014 σε σχέση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του προηγούµενου έτους (τα εκτιµώµενα ποσοστά µείωσης ήταν 9% έως 20% και 12% έως 24% για το αντίστοιχο τρίµηνο του 2012 και 2013).

Αναφορικά με τις προσδοκίες για το πως θα κινηθεί η αγορά το επόμενο τρίμηνο:

- ποσοστό µόλις 2% των επαγγελµατιών εκτιµά ότι οι συνθήκες της αγοράς κατοικίας θα επιδεινωθούν, 43% κρίνει ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση, ενώ η πλειοψηφία (55%) εκτιµά ότι θα υπάρξει µικρή βελτίωση.

-το 34% των ερωτηθέντων κρίνει ότι οι τιµές πώλησης των κατοικιών θα αυξηθούν ελαφρώς. Όπως αναφέρει η έρευνα, είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της συλλογής στοιχείων από τα κτηµατοµεσιτικά γραφεία, που ποσοστό µεγαλύτερο από το 0% εκφράζει αισιοδοξία για έστω και οριακή αύξηση των τιµών κατοικιών (µε εξαίρεση το β΄ τρίµηνο του 2013 όταν και καταγράφηκε το οριακό ποσοστό του 2%). Παράλληλα, το ποσοστό των επαγγελµατιών που πιστεύει ότι θα υπάρξει περαιτέρω µείωση των αξιών κατά το επόµενο τρίµηνο είναι πλέον χαµηλό (28%, έναντι 54%, 52% και 51% κατά το β΄, γ΄ και δ΄ τρίµηνο του 2013, αντίστοιχα).

Συμπέρασμα : Στο επόμενο δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας Μεσιτών δεν θα πρέπει να υπάρχουν παράπονα για την κρίση.